Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Oblačno

Hokejový šampionát v Rusku napřesrok nebude, možná by se mohlo hrát u nás

Hokejový šampionát v Rusku napřesrok nebude, možná by se mohlo hrát u nás
Rozestavěna hokejová aréna v Petrohradě, kde se měl konat světový šampionát 2023 | zdroj: Profimedia

Mezinárodní hokejová federace dnes odebrala Rusku pořadatelství mistrovství světa v příštím roce, které se mělo v květnu 2023 konat v Petrohradu. Rada IIHF se k očekávanému kroku rozhodla s ohledem na obavy o bezpečnost a pohodu všech zúčastněných hráčů, funkcionářů, zástupců médií a fanoušků.

IIHF již v únoru Rusko vyloučila z letošního světového šampionátu v reakci na invazi na Ukrajinu. Stejně jako Bělorusku, které se na vojenském útoku podílí, pozastavila účast reprezentačních týmů i klubů z obou států na všech akcích do odvolání. Rusko vedle toho přišlo i o pořadatelství juniorského MS, které se mělo na přelomu roku konat v Novosibirsku a Omsku.

„Stejně jako v případě juniorského mistrovství Rada vyjádřila značné obavy ohledně bezpečného pohybu hráčů a funkcionářů při cestě do Ruska, z Ruska a v rámci Ruska,“ uvedli představitelé IIHF na oficiálním webu.

Náhradní pořadatel příštího šampionátu bude určen v květnu na kongresu IIHF ve Finsku, kde se vrcholná akce sezony koná letos. Podle původních plánů se o odebrání MS 2023 Rusku mělo jednat v Tampere, ale funkcionáři federace své rozhodnutí uspíšili, aby nový hostitel získal více času na přípravu.

Teoreticky by místo Ruska mohlo šampionát pořádat Česko, kde se má MS konat v roce 2024. Variantou je i přidělení turnaje Švýcarsku, které usilovalo o akci v roce 2020, ale kvůli koronaviru se nekonala.

Putin považuje vylučování ruských a běloruských sportovců za diskriminaci

Ruský prezident Vladimir Putin považuje vylučování ruských a běloruských sportovců z mezinárodních soutěží za diskriminaci kvůli národnosti. Devítiměsíční distanc, který Mezinárodní plavecká federace (FINA) udělila elitnímu znakaři Jevgeniji Rylovovi, označil při dnešním setkání s olympioniky a paralympioniky za absurdní.

Rusko se ocitá nejen ve sportovní izolaci poté, co 24. února zahájilo invazi na Ukrajinu. Svou agresi označuje jako speciální vojenskou operaci. Ruské kroky ale přiměly Mezinárodní olympijský výbor (MOV) přitvrdit v tradičním přístupu nesměšování politiky a sportu a místo možnosti jednotlivců závodit pod neutrální vlajkou doporučit plošné vyloučení ruských a běloruských sportovců.

Drtivá většina mezinárodních sportovních federací k tomuto kroku přistoupila. Prezident Putin to na dnešním setkání s olympioniky a paralympioniky komentoval jako diskriminaci. Nesouhlasí také s trestem, který dvojnásobný olympijský vítěz Rylov dostal za účast na březnovém masovém shromáždění při příležitosti výročí anexe Krymu, které bylo veřejnou oslavou prezidenta Putina a ruské agrese na Ukrajině.

V Rusku plánují pořádat vlastní sportovní soutěže a zvát na ně pouze své „opravdové partnery“, řekl dnes Putin. Už dříve ministr sportu Oleg Matycin uvedl, že na národní univerzitní hry přizve Rusko sportovce ze spřátelených zemí. Na začátku července by se tak mohli utkat nejen ruští studenti vysokých škol.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma