Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Hysterie kolem políbení fotbalistky Rubialese zničila – končí i jako šéf španělského svazu

Hysterie kolem políbení fotbalistky Rubialese zničila – končí i jako šéf španělského svazu
Luis Rubiales | zdroj: Profimedia

Luis Rubiales uvedl, že kvůli skandálu s nevyžádaným polibkem na ústa po finále mistrovství světa fotbalistek odstoupí z pozice prezidenta Španělského fotbalového svazu (RFEF). V oficiálním prohlášení na sociální síti X suspendovaný Rubiales uvedl, že předal rezignaci prozatímnímu šéfovi svazu Pedru Rochovi a také odstoupil z pozice viceprezidenta výkonného výboru UEFA.

Rubiales rezignoval tři týdny poté, co po triumfu španělských fotbalistek ve finále MS políbil při ceremoniálu na ústa záložnici Jenni Hermosovou. Podle funkcionáře šlo o konsenzuální polibek, Hermosová to však popřela a podala na něj trestní oznámení. Následně státní zastupitelství Rubialese obvinilo ze sexuálního napadení a nátlaku. Podle nových španělských zákonů může činovník dostat za sexuální napadení trest v rozmezí od pokuty až po vězení na jeden až čtyři roky.

Ještě předtím Rubialese kvůli incidentu suspendovala světová federace FIFA a disciplinární řízení s ním zahájil i Španělský sportovní tribunál.

„Po rychlé suspendaci od FIFA a dalších řízeních zahájených proti mně je jasné, že se nebudu moci do své funkce vrátit. Čekání a protahování nepřinese nic pozitivního mně ani španělskému fotbalu. I kvůli tomu, že de facto existují síly, které mému návratu zabraňují,“ uvedl v prohlášení Rubiales, jenž trvá na své verzi událostí. „Věřím v pravdu a udělám vše, co je v mých silách, aby vyšla najevo,“ dodal muž, který vedl svaz od roku 2018.

Rubialesův skandál vyvolal nejen v jeho zemi debatu o postavení žen ve sportu a zastínil premiérový titul španělských fotbalistek na MS. Nové vedení svazu tento týden odvolalo trenéra vítězného týmu Jorgeho Vildu, jenž měl k Rubialesovi blízko, a nahradilo ho Montse Toméovou.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma