Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Královská rodina skupuje anglické velkokluby. Po City má přijít na řadu Liverpool

Královská rodina skupuje anglické velkokluby. Po City má přijít na řadu Liverpool
Šejk Chalífa (vpravo) během summitu Rady spolupráce zemí Perského zálivu | zdroj: Profimedia

Před osmi lety se stal majitelem fotbalového klubu Manchester City šejk Mansúr ze Spojených arabských emirátů. 'V rodinné tradici' chce teď podle deníku Daily Star pokračovat jeho nevlastní bratr a prezident blízkovýchodní země Chalífa bin Saíd Ál Nahján, který hodlá investovat 700 milionů liber do Liverpoolu.

Mansúr je v současnosti nejbohatším majitelem fotbalového klubu na světě. Jeho jmění činí podle odhadů 17 miliard liber (zhruba 575 miliard korun), v rodinné pokladně je pak uložena suma přesahující jeden bilion.

Díky jeho štědrým příspěvkům se ze City stal velkoklub světového formátu, který vyhrál dva anglické tituly a letos se probojoval do semifinále Ligy mistrů.

Za své nezřízené utrácení byl však Manchester již několikrát finančně pokutován Evropskou fotbalovou unií UEFA, která před pár lety zareagovala na 'vyblázněnou' přestupovou politiku některých evropských týmů zavedením finančního fair play.

Podle britských novinářů teď zatoužil po vlastní fotbalové hračce i Mansúrův nevlastní bratr Chalífa, který má zálusk na konkurenční Liverpool. Zatím ho vlastní americká společnost Fenway Sports Group, která v roce 2010 nasypala do klubu 300 milionů liber.

Od té doby vzrostla hodnota Reds na více než dvojnásobek, podle magazínu Forbes jde v tuto chvíli o osmý nejcennější fotbalový tým planety.

Chalífa je prý připraven vystavit současným majitelům Liverpoolu šek na 700 milionů liber. O výši jeho majetku se přitom Mansúrovi může jen zdát, takže v UEFA by měli raději rychle pracovat na reformě finančního fair play, než se Messi, Ronaldo, Neymar a další 'neprodejní' hráči sejdou v jednom týmu.  

Zdroje:
Vlastní, Daily Star

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma