Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Kubalík nedostane v Chicagu novou smlouvu a stal se volným hráčem

Kubalík nedostane v Chicagu novou smlouvu a stal se volným hráčem
Dominik Kubalík | zdroj: Profimedia

Český hokejový útočník Dominik Kubalík patrně skončí v Chicagu, kde strávil dosavadní kariéru v NHL. Od klubu nedostal novou smlouvu. Vedení Blackhawks se rozhodlo nepředložit mu ani kvalifikační nabídku jednoletého kontraktu. Šestadvacetiletý hokejista tak má od pondělí status nechráněného volného hráče, jímž se stane ve středu, zatímco dosud byl chráněným volným hráčem.

Kubalík dosud v zámořské lize nastupoval pouze za Chicago, kam přišel v roce 2019. V uplynulé sezoně odehrál 78 zápasů s bilancí 15 branek a 17 asistencí. Klub podruhé za sebou nepostoupil do play off. Celkem má Kubalík v 202 zápasech NHL na kontě 116 bodů za 62 gólů a 54 přihrávek.

Trh s volnými hráči se otevře ve středu v 18 hodin SELČ. Kubalíkovi mohlo Chicago předložit kvalifikační nabídku za předpokladu, že by v ní dorovnalo jeho základní plat z minulé sezony ve výši čtyř milionů dolarů. Pokračovat v klubu však stále může, pokud by se s Blackhawks dohodl na spolupráci jako volný hráč.

Vedle Kubalíka, kterému skončila dvouletá smlouva s celkovým příjmem 7,4 milionu dolarů, se v Chicagu nedočkal kvalifikační nabídky ani útočník Dylan Strome. Obdrželi ji naopak obránce Caleb Jones a centr Philipp Kurashev. Útočníci Henrik Borgström a Brett Connolly byli umístěni na takzvaný waiver list, odkud si je mohou vybrat ostatní týmy NHL.

Blackhawks se tak naplno pustili do přestavby týmu. Klub, který vyhrál v letech 2010, 2013 a 2015 Stanley Cup, chyběl letos ve vyřazovacích bojích počtvrté za posledních pět sezon.

Po výměnách opustili klub v posledních dnech i útočníci Alex DeBrincat (Ottawa), který přitom patřil k hlavním ofenzivním tahounům mužstva, či Kirby Dach (Montreal). Z Toronta přišel český brankář Petr Mrázek.

Malkin neprodloužil smlouvu s Pittsburghem a zamíří na trh s volnými hráči

Ruský hokejový útočník Jevgenij Malkin nepodepsal novou smlouvu s Pittsburghem, se kterým v NHL získal třikrát Stanleyův pohár. Pětatřicetiletý centr podle médií chce vyzkoušet trh s volnými hráči.

Penguins se naopak dohodli na novém šestiletém kontraktu na 30 milionů dolarů se švédským útočníkem Rickardem Rakellem, který se také mohl ocitnout v pozici nechráněného volného hráče.

Pětatřicetiletý Malkin strávil celou dosavadní kariéru v zámoří v Pittsburghu. Za Penguins od roku 2006 odehrál 981 zápasů s bilancí 444 branek a 702 přihrávek. V play off přidal 67 gólů a 113 asistencí ve 177 zápasech.

V uplynulých dvou letech však Malkin kvůli zraněním příliš nehrál. V uplynulé sezoně stihl po operaci kolena 41 zápasů, v nichž získal 20 gólů a 22 přihrávek.

Kromě tří Stanley Cupů (2009, 2016, 2017) má Malkin na kontě také Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy z roku 2012 a Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off z roku 2009. V obou ročnících také ovládl bodování základní části.

Rakell přišel do Pittsburghu 22. března z Anaheimu výměnou za českého hráče Dominika Simona, dalšího útočníka Zacha Astona-Reeseho a výběr ve druhém kole letošního draftu. Končí mu šestiletý kontrakt na 22,8 milionu dolarů. Za Pittsburgh odehrál 19 zápasů v základní části a zaznamenal 13 bodů za čtyři góly a devět přihrávek. Ve dvou duelech play off, než se zranil, nebodoval.

Anaheim draftoval Rakella v roce 2011 v 1. kole na 30. pozici. V NHL sehrál za Ducks a Penguins 569 zápasů a připsal si 352 bodů za 158 branek a 194 asistencí. V play off v 48 duelech přidal 19 bodů za 11 tref a osm přihrávek. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma