Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Na Utkání hvězd měl nejpřesnější mušku Aho, NHL se v příští sezoně vrátí do Evropy

Na Utkání hvězd měl nejpřesnější mušku Aho, NHL se v příští sezoně vrátí do Evropy
Sebastian Aho měl na Utkání hvězd NHL nejpřesnější mušku | zdroj: Profimedia

Finský útočník Sebastian Aho z Caroliny trefil v dovednostní soutěži před Utkáním hvězd NHL bez zaváhání všechny čtyři terče a vyhrál přesnost střelby v čase 10,937 sekundy. Nejtvrdší střelu předvedl Victor Hedman, který vypálil puk s rychlostí 166,1 kilometru za hodinu. Nejrychlejším bruslařem se stal překvapivě Jordan Kyrou ze St. Louis (13,55 sekundy). Hokejové show se nezúčastnil žádný český hráč.

Utkání hvězd se koná po roční odmlce. Na předchozí akci nechyběli David Rittich, Tomáš Hertl a David Pastrňák, který před třemi lety dokonce ovládl přesnost střelby. Tentokrát prokázal nejlepší mušku Aho, byť u jedné rány odlomil z terče jen malý střípek.

Aho vítězstvím navázal na spoluhráče Jaccoba Slavina, který vyhrál minule. „Říkal mi, ať střílím nejrychleji, jak můžu, a ať se nestresuju tím, když se netrefím. Tím jsem se řídil, ale přece jen to bylo trochu jiné, protože on si bral puky ze středu, zatímco mně je přihrávali. Byl jsem z toho trochu nervózní,“ přiznal Aho.

Finskému útočníkovi se přiblížil nejvíce Jake Guentzel z Pittsburghu, který se v prvních třech pokusech nemýlil, ale na poslední terč potřeboval dva puky. Nejpomalejší byl paradoxně Leon Draisaitl z Edmontonu, druhý nejlepší střelec sezony.

V tvrdosti střelby překonal každý ze čtveřice hráčů rychlost sto mil za hodinu, rekord Zdena Cháry ale neohrozili (175 km/h). Hedman byl suverénní, vyhrál by s oběma pokusy.

Kyrou objel okruh jen o 3,5 setiny rychleji než druhý Adrian Kempe z Los Angeles. Trojnásobný vítěz této disciplíny Connor McDavid skončil až čtvrtý (13,69 sekundy).

Velice originální bylo všech pět aktérů v nájezdech. Trevor Zegras z Anaheimu se inspiroval závěrečnou scénou filmu Vybíjená a nechal si zavázat oči. I přes tento hendikep zamíchal ve vzduchu s pukem na hokejce, otočil se kolem vlastní osy a vstřelil gól. „Gibby (John Gibson) mi šátek dvakrát přeložil, takže jsem vůbec nic neviděl. Měl jsem šílený strach, že upadnu, ale nakonec to vyšlo,“ řekl Zegras.

Jack Hughes z New Jersey vhodil do kouzelnické bedny části své výstroje a s pomocí zaklínadla vyčaroval svoji dětskou verzi, která se také blýskla povedenou fintou.

Alex DeBrincat z Chicaga si pozval na pomoc rozehrávače Las Vegas Raiders Dereka Carra a po jeho pasu dopravil do branky míč na americký fotbal. Kirill Kaprizov napodoboval Alexandra Ovečkina včetně oslavy gólu. Se stejným úmyslem slavil v minulosti úspěch P.K. Subban, když ztvárnil Jaromíra Jágra.

Vítězem se ale stal Alex Pietrangelo, byť přestřelil a jako jediný neskóroval. Z šestičlenné poroty, ve které seděli i Paul Coffey a Mark Messier, mu pomohl Jon Hamm. Herec a producent udělil domácímu zástupci 19 bodů, ačkoliv deset bylo maximum.

V nájezdech hráčům čelili Manon Rhéaumeová, první brankářka v NHL, a herec Wyatt Russell, který v minulosti profesionálně chytal.

V kategorii série zákroků se sčítaly zásahy obou gólmanů z jednotlivých divizí a vyhráli Andrej Vasilevskij s Jackem Campbellem, kteří zastavili devět nájezdů v řadě.

Zbývající dvě disciplíny se uskutečnily mimo halu v Las Vegas. Organizátoři nezapřeli, že se akce koná ve městě hazardu, a zařadili karetní hru Oko bere. Všech pět hráčů dosáhlo při palbě pukem na karty 21 bodů a v rozstřelu vyhrál Joe Pavelski z Dallasu, který postupně zasáhl eso, krále, eso a královnu.

I na umělém jezeře u fontány Bellagio hrála hlavní roli přesnost střelby. Z vytvořeného ostrůvku na vodě se osm protagonistů trefovalo na čas do branky a kruhů. Do dvoučlenného finále postoupili jediní dva obránci v soutěži Roman Josi z Nashvillu a Zach Werenski z Columbusu, který disciplínu vyhrál. Třetí skončila Jocelyne Lamoureuxová-Davidsonová, která získala s USA zlatou medaili na olympijských hrách v roce 2018.

NHL se v příští sezoně vrátí do Evropy a sezona začne i v Česku

Příští sezona NHL bude rozehrána v Evropě a zatím neurčené zápasy základní části zámořské hokejové ligy budou na podzim hostit Česko a Finsko. Navíc se předtím odehrají přípravná utkání ve Švýcarsku a Německu. Bez dalších podrobností to na tiskové konferenci před startem víkendu All-Star Games v Las Vegas oznámil komisionář Gary Bettman.

NHL se mimo území Severní Ameriky nehrála od 9. listopadu 2019, kdy se ve Stockholmu utkaly Tampa Bay s Buffalem. V roce 2020 byly v plánu přípravné duely Bostonu s Nashvillem v Mannheimu a Bernu a následně měl v Praze jejich zápas zahájit základní část, plány ale zhatila pandemie koronaviru.

Nyní by vedení soutěže chtělo na tradici zahraničních zápasů opět navázat. „Nastolili jsme trend, co se týče větší a pravidelnější frekvence zápasů v Evropě. S doznívající pandemií a - doufejme - návratem k normálu je jen pochopitelné, že tyto snahy obnovíme a rozšíříme je,“ prohlásil zástupce komisionáře Bill Daly.

Zatím není jasné, které kluby by se letos měly v Evropě představit. Určena nejsou ani konkrétní hostitelská města a přesné termíny.

Dosud se v rámci projektů NHL Premiere (2007-2011) a NHL Global Series (2017-2019) odehrálo v Evropě 32 přípravných zápasů a 28 duelů základní části. Šest soutěžních zápasů v minulosti hostilo i Japonsko.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma