Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

NHL míří do finiše. Kteří Češi si zahrají o Stanley Cup?

NHL míří do finiše. Kteří Češi si zahrají o Stanley Cup?
Jaromír Jágr čeká na třetí Stanley Cup už 24 let | zdroj: Profimedia

Poslední dva zápasy v neděli udělají definitivní tečku za letošní základní částí NHL. Všech 30 týmů severoamerické soutěže odehrálo za posledních sedm měsíců dohromady 1230 utkání, která rozhodla o šestnácti postupujících do play off. Ani letos nebudou v bojích o Stanley Cup chybět čeští hokejisté. Slavnou trofej se pokusí získat 16 hráčů ze srdce Evropy.

Letošní základní část jednoznačně ovládli hokejisté Washingtonu, kteří v 81 zápasech posbírali 120 bodů (v neděli mohou přidat ještě další dva) a podruhé v historii klubu získali Prezidentovu trofej. Do vyřazovacích bojů postoupili také loňští vítězové Stanley Cupu z Chicaga a jejich fináloví protivníci, hráči Tampy Bay.

Katastrofální rok mají naopak za sebou všechny kanadské týmy, které poprvé po 26 letech nebudou mít v play off ani jednoho zástupce.

Po individuální stránce letošní sezona nejvíce sedla americkému útočníkovi Patricku Kaneovi, který jako první zástupce hvězd a pruhů v historii NHL získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče soutěže. Mezi střelci znovu exceloval ruský sniper Alexandr Ovečkin, který se počtvrté za sebou a celkem pošesté v kariéře stal nejlepším kanonýrem základní části.

Z řad nováčků na sebe strhnul největší pozornost Ovečkinův krajan Artěmij Panarin, který se před sezonou přestěhoval z Petrohradu do Chicaga. Čtyřiadvacetiletý útočník dokázal jako první nováček od ročníku 1995/96 pokořit hranici 30 přesných tref.

Brankáři zabodovali, loňské hvězdy pohasly

Český prapor držel nejvýše nestárnoucí Jaromír Jágr. Čtyřiačtyřicetiletý útočník posbíral v dresu Floridy za 82 zápasů 66 bodů (27+39) a v historických tabulkách NHL vystoupal na bronzový stupínek jak v pořadí střelců, tak v produktivitě.

Skvělou sezonu prožívá i brankář Petr Mrázek, který si uzurpoval post jedničky ve svatyni Detroitu a pomohl americkému celku k 26. postupu do play off v řadě. Po letech pendlování mezi různými kluby nalezl svou zemi zaslíbenou i další gólman Michal Neuvirth, který svými výkony ohromil hokejové experty a příjemně překvapil vedení Philadelphie Flyers.

Ústup ze slávy naopak prožívá jeho spoluhráč Jakub Voráček. Kladenský odchovanec loni sbíral jeden bod za druhým a dlouho to vypadalo, že by mohl vyhrát produktivitu NHL. Nakonec skončil na pátém místě, přesto šlo o nejlepší výsledek českého hokejisty od roku 2006, kdy se na druhé příčce umístil Jaromír Jágr.

Letošní ročník už byl ve Voráčkově podání o poznání slabší. Kapitán české reprezentace z mistrovství světa v Praze a Ostravě se v kanadském bodování ziskem 54 bodů propadl až do sedmé desítky.

Životní sezonu nezopakoval ani Jiří Hudler, který minulý rok patřil k desítce nejlepších hráčů NHL co se nastřílených branek i nastřádaných bodů týče. Zkušený forvard se trápil především v koncovce a jeho nevyrovnaná výkonnost ho nakonec stála místo na střídačce Calgary, když ho kanadský klub vyměnil na Floridu.

Z nováčků se uchytil Nakládal

Zámořští komentátoři museli i letos louskat několik nových českých jmen. Z nováčků si nejvíce času na ledě užil obránce Jakub Nakládal, který se v sedmadvaceti letech rozhodl vyzkoušet své štěstí v nejlepší hokejové lize světa. Cestu z farmy do hlavního týmu Calgary si sice klestil takřka pět měsíců, nakonec ale v dresu Flames stihl odehrát 27 zápasů.

Premiéru v NHL si vychutnali i útočníci Dominik Simon (Pittsburgh) a Pavel Zacha (New Jersey), obránci Tomáš Nosek (Detroit) a Vojtěch Mozík (New Jersey) a brankář Roman Will (Colorado).

Kdo rozšíří klub českých vítězů?

Play off NHL odstartuje prvními zápasy v noci ze 13. na 14 dubna. Do vyřazovacích bojů naskočí celkem 16 českých hráčů v dresu devíti různých klubů.

Na Stanley Cupu jsou zapsána jména 24 hokejistů ze srdce Evropy. Třikrát zvedl slavný pohár nad hlavu útočník Jaroslav Pouzar, člen zlaté edmontonské dynastie z let osmdesátých. Třikrát se s ním pomazlil i forvard Jiří Hrdina, který v roce 1989 slavil v dresu Calgary a poté společně s Jágrem a Mariem Lemieuxem pomohl ke dvěma titulům Pittsburghu Penguins.

Na stříbrné trofeji nechybějí ani jména jako Dominik Hašek, Milan Hejduk, Patrik Eliáš nebo Jiří Šlégr.

Loni se ze Stanley Cupu těšil obránce Michal Rozsíval, který byl jediným českým hráčem na soupisce Chicaga Blackhawks.

Česká účast v play off NHL 2016:

Dallas: Aleš Hemský, Radek Faksa

Detroit: Petr Mrázek

Florida: Jiří Hudler, Jaromír Jágr, Jakub Kindl

Chicago: Tomáš Fleischmann, Michal Rozsíval

New York Islanders: Marek Židlický

Philadelphia: Jakub Voráček, Michal Neuvirth, Radko Gudas

San Jose: Tomáš Hertl

St. Louis: Dmitrij Jaškin

Tampa Bay: Ondřej Palát, Andrej Šustr

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma