Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Pastrňák prvním hattrickem sezony sestřelil Colorado

Pastrňák prvním hattrickem sezony sestřelil Colorado
David Pastrňák | zdroj: Profimedia

David Pastrňák prvním hattrickem v sezoně pokořil Colorado a zajistil Bostonu výhru 5:2. Český útočník vylepšil svou bilanci v aktuálním ročníku na 29 tref a je třetím nejlepším střelcem NHL. Třetí místo drží se 64 body i v ligové produktivitě. Na výhře Bruins se gólem podílel také Jakub Lauko. Jednu nahrávku zaznamenal Pavel Zacha.

Pastrňák dal pětkrát v sezoně dva góly v jednom zápase, na hattrick ale čekal do ledna. Ve 44. utkání ročníku proti Coloradu otevřel skóre hned v první minutě, kdy svižnou střelou z osy hřiště zakončil úvodní tlak Bruins.

Zbylé dvě trefy český kanonýr přidal ve třetím dějství. V přesilové hře v čase 57:24 na brankovišti využil nabídku Jakea DeBruska, protečoval puk mezi nohy brankáře Alexandra Georgijeva a zvýšil na 4:2. Hattrick uzavřel 22 sekund před závěrečnou sirénou, kdy trefil odkrytou branku Avalanche.

Havířovský rodák dal tři góly v jednom zápase pošestnácté v základní části NHL a osamostatnil se v čele českých historických tabulek před Jaromírem Jágrem. Mezi aktivními hráči si Pastrňák pojistil druhé místo za Alexandrem Ovečkinem, jenž odehrál třicet tříbrankových duelů.

V součtu s play off Pastrňák zaznamenal osmnáctý hattrick a pokořil jimi už dvanáct týmů NHL. Zařadil se tak mezi nejlepší trojici historie Bruins. Společnost mu dělají klubové ikony Cam Neely a Phil Esposito.

Lauko svým prvním gólem v sezoně navázal na Pastrňákovu úvodní trefu a v páté minutě zvýšil na 2:0 pro domácí Bruins. Zakončením do odkryté branky uzavřel kombinaci třetího útoku a bodoval poprvé od konce listopadu.

Povedenou českou třetinu pečetil v čase 14:52 Zacha, jenž DeBruskovi připravil gól na 3:1. Centr druhé formace zaznamenal 17. asistenci v ročníku a s 26 body je pátým nejproduktivnějším Čechem v této sezoně.

„Po výborné první třetině jsme soupeře pustili zpátky do hry, ale naštěstí jsme se dokázali vzpamatovat a v závěrečných dvaceti minutách jsme přidali gólovou pojistku. Myslím si, že jsme si to výborně pohlídali,“ uvedl Pastrňák.

Utkání nabídlo souboj hráčů z nejlepší trojice produktivity. Z miniduelu s Nathanem MacKinnonem vyšel lépe havířovský rodák. Kanadský centr dal gól a prodloužil svou bodovou sérii na deset zápasů, se svým příspěvkem ale zůstal v Pastrňákově stínu. „Hrát proti nejlepším hráčům na světě je vždycky velká výzva. Nathan a Mikko (Rantanen) spolu hrají skvělý hokej, je zábava se s nimi měřit,“ řekl český střelec, jenž byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Pastrňák ve 44 utkáních nasbíral 64 bodů a z třetího místa ztrácí na druhého MacKinnona devět bodů. O další dva body před lídrem Avalanche je Nikita Kučerov. Ruský útočník pomohl Tampě Bay k výhře 7:3 nad Minnesotou třemi nahrávkami a s bilancí 28+47 vládne NHL. Ještě o bod víc získal při demolici Wild obránce Victor Hedman, jemuž mezi produktivními beky patří třetí příčka.

Výborná čísla si nadále drží gólman Los Angeles David Rittich. Brankář, který po přesunu do Kalifornie dlouho čekal na šanci na farmě v Ontariu, v prvním týmu Kings odchytal zatím šest zápasů s průměrem nižším než 1,7 gólu na zápas a úspěšností sahající přes 93,3 procenta.

Proti Nashvillu jihlavský rodák kryl 31 střel, prohru 1:2 ale neodvrátil. „Chytal výborně. Pomohl nám kdykoliv, když jsme propadli v obraně. Bohužel jsme mu nepomohli vpředu. S jediným vstřeleným gólem se vyhrát nedá,“ konstatoval trenér Kings Todd McLellan.

K výhře svůj tým nedovedl ani Daniel Vladař. Gólman Calgary zlikvidoval hráčům Toronta 29 střel, jeho tým však prohrál 3:4. Třikrát šestadvacetiletého Vladaře překonal Auston Matthews. Americký kanonýr dal již čtvrtý hattrick v sezoně a s 37 góly vládne ligovým střelcům před Samem Reinhartem a Pastrňákem.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma