Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Před startem NHL je na soupiskách týmů 22 českých hokejistů

Před startem NHL je na soupiskách týmů 22 českých hokejistů
Hokejisté Vegas Golden Knights se Stanleyovým pohárem | zdroj: Profimedia

Na soupiskách klubů NHL je před startem soutěže 22 českých hokejistů. Další dva - brankář Pavel Francouz z Colorada a obránce Radim Šimek ze San Jose - byli zařazeni na marodku. Největší české zastoupení je v San Jose, kde s Šimkem působí také bek Jan Rutta a útočníci Tomáš Hertl s Filipem Zadinou. Nový ročník odstartuje v noci na středu zápasy Tampy Bay s Nashvillem, Pittsburghu s Chicagem a obhájce Stanleyova poháru Vegas se Seattlem. V posledních sezonách hrálo v NHL vždy kolem 40 českých hokejistů.

Na dlouhodobé marodce je v Arizoně po opakovaných otřesech mozku útočník Jakub Voráček, který působí v realizačním týmu extraligového Kladna. Na zkoušce v kempu Pittsburghu byl obránce Libor Hájek. O výsledku jeho testu klub ještě oficiálně neinformoval, ale podle deníku Pittsburgh Post-Gazette už bývalý hráč New York Rangers přípravu Penguins opustil.

Češi jsou aktuálně v prvních týmech v 16 klubech. Po třech jich je v Bostonu (útočníci David Pastrňák, Jakub Lauko, Pavel Zacha) a v New Jersey (brankář Vítek Vaněček, útočníci Tomáš Nosek a Ondřej Palát). V Anaheimu se sešlo duo - brankář Lukáš Dostál a obránce Radko Gudas.

Dalších 23 hráčů s kontraktem v NHL je na farmách, kde je aktuálně i dalších devět Čechů bez smlouvy v nejlepší lize světa. Smlouvu pro AHL mají draftovaní gólman Jan Bednář na farmě Detroitu v Grand Rapids a útočník Marcel Marcel v záložním týmu Chicaga v Rockfordu.

Nedraftovaný s kontaktem v AHL je gólman Pavel Čajan na farmě Columbusu v Clevelandu, obránce Šimon Kubíček v záložním týmu Winnipegu v Manitobě a útočník Ivan Ivan na farmě Colorada Avalanche v celku Colorado Eagles. Po kempu v Anaheimu je na zkoušce v San Diegu gólman Tomáš Suchánek a má také možnost se vrátit do Tri-City do WHL.

Útočník Matěj Pekař, kterému skončil kontrakt s Buffalem, po působení na farmách v Rochesteru v AHL a Cincinnati v ECHL uzavřel kontrakt se záložním týmem New York Rangers s Hartfordem v AHL, ale začne sezonu opět v Cincinnati.

Obránce Martin Haš, jehož v roce 2019 draftoval v pátém kole Washington, se v ECHL přesunul ze celku South Carolina do Fort Wayne, který spadá pod Edmonton. V záložním týmu Bostonu v Providence v AHL je na zkoušce nedraftovaný dvacetiletý útočník Adam Měchura z Tri-City z juniorské WHL.

Čtveřice hráčů s kontraktem v NHL zamířila z kempů do juniorských soutěží. Obránce Marek Alscher se vrátil z Floridy do Portlandu do WHL a další zadák Tomáš Hamara z Ottawy do Kitcheneru do OHL. Útočník Eduard Šalé, jehož letos draftoval Seattle v 1. kole na 20. pozici, po odchodu do Severní Ameriky z Komety Brno hraje za Barrie v OHL a Matyáš Šapovaliv zamířil z Vegas zpět do Saginawu do OHL. Bek Jakub Dvořák, který má smlouvu s Los Angeles, naopak nadále nastupuje v extraligovém Liberci.

Další draftovaní hráči nemají ještě s kluby kontrakty a pokračují v juniorce či v Evropě. Brankář Jakub Vondraš (Carolina) se po kempu Hurricanes přesunul z juniorky Plzně do Sudbury do OHL, bek Vojtěch Port (Anaheim) se vrátil do Edmonton Oil Kings do WHL a útočník Martin Ryšavý (Columbus) bude nastupovat třetí rok za Moose Jaw ve WHL. Útočník Jiří Felcman (Chicago) se vrátil do švýcarského Langnau.

Na kempech byli i nedraftovaní gólman Lukáš Matěcha s útočníkem Matyášem Melovským v Detroitu, brankář Jan Špunar v Montrealu, útočník Gabriel Szturc v Tampě Bay a obránce Lukáš Heš v Carolině. Matěcha zamířil z juniorky Pardubic do Tri-City, Melovský stráví druhou sezonu v Baie-Comeau v QMJHL, Špunar pokračuje v Portlandu ve WHL a Szturce čeká třetí ročník v Kelowně v WHL. Osmnáctiletý Heš zamířil z prvoligového Zlína do Rimouski do QMJHL.

Přehled českých hokejistů v klubech NHL a na farmách:
Východní konference:
Atlantická divize:
Boston Bruins: Jakub Lauko, David Pastrňák, Pavel Zacha (všichni útočníci). Farma - Rochester Americans (AHL): Jakub Zbořil (obránce), Adam Měchura (útočník; bez smlouvy v NHL).
Buffalo Sabres: nikdo. Farma - Rochester Americans (AHL): Jiří Kulich, Lukáš Rousek (oba útočníci).
Detroit Red Wings: nikdo. Farma - Toledo Walleye (ECHL): Jan Bednář (brankář; bez smlouvy v NHL).
Florida Panthers: nikdo.
Montreal Canadiens: nikdo. Farma - Laval Rocket (AHL): Jakub Dobeš (brankář), Jan Myšák (útočník).
Ottawa Senators: Dominik Kubalík (útočník). Farma - Belleville Senators (AHL): Jiří Smejkal (útočník).
Tampa Bay Lightning: nikdo.
Toronto Maple Leafs: David Kämpf (útočník).
Metropolitní divize:
Carolina Hurricanes: Martin Nečas (útočník).
Columbus Blue Jackets: nikdo. Farma - Cleveland Monsters (AHL): Pavel Čajan (brankář; bez smlouvy v NHL), David Jiříček, Stanislav Svozil (oba obránci).
New Jersey Devils: Vítek Vaněček (brankář), Tomáš Nosek, Ondřej Palát (oba útočníci).
New York Islanders: nikdo. Farma - Bridgeport Islanders (AHL): Jakub Škarek (brankář).
New York Rangers: Filip Chytil (útočník). Farma - Cincinnati Cyclones (ECHL): Matěj Pekař (útočník; bez smlouvy v NHL).
Philadelphia Flyers: nikdo.
Pittsburgh Penguins: nikdo. Farma - Wilkes-Barre/Scranton Penguins (AHL): Radim Zohorna (útočník).
Washington Capitals: nikdo.

Západní konference:
Centrální divize:
Arizona Coyotes: Karel Vejmelka (brankář). Dlouhodobá marodka: Jakub Voráček (útočník). Farma - Tucson Roadrunners (AHL): Jan Jeník (útočník).
Colorado Avalanche: nikdo. Marodka: Pavel Francouz (brankář). Farma - Colorado Eagles (AHL): Ivan Ivan (bez smlouvy v NHL), Ondřej Pavel (oba útočníci).
Dallas Stars: Radek Faksa (útočník). Farma - Texas Stars (AHL): Matěj Blümel (útočník).
Chicago Blackhawks: Petr Mrázek (brankář). Farma - Rockford IceHogs (AHL): Marcel Marcel (bez smlouvy v NHL), Michal Teplý (oba útočníci).
Minnesota Wild: nikdo. Farma - Iowa Wild (AHL): David Špaček (obránce), Pavel Novák (útočník).
Nashville Predators: nikdo.
St. Louis Blues: Jakub Vrána (útočník).
Winnipeg Jets: nikdo. Farma - Manitoba Moose (AHL): Šimon Kubíček (obránce; bez smlouvy v NHL), Kristian Reichel (útočník).
Pacifická divize:
Anaheim Ducks: Lukáš Dostál (brankář), Radko Gudas (obránce). Farma - San Diego Gulls (AHL): Tomáš Suchánek (brankář; bez smlouvy v NHL).
Calgary Flames: Daniel Vladař (brankář). Farma - Calgary Wranglers (AHL): Adam Klapka (útočník).
Edmonton Oilers: nikdo. Farma - Fort Wayne Komets (ECHL): Martin Haš (obránce; bez smlouvy v NHL).
Los Angeles Kings: David Rittich (brankář).
San Jose Sharks: Jan Rutta (obránce), Tomáš Hertl, Filip Zadina (oba útočníci). Marodka: Radim Šimek (obránce). Farma - San Jose Barracuda (AHL): Adam Raška (útočník).
Seattle Kraken: nikdo. Farma - Coachella Valley Firebirds (AHL): Aleš Stezka (brankář).
Vancouver Canucks: Filip Hronek (obránce). Farma - Abbotsford Canucks (AHL): Karel Plášek (útočník).
Vegas Golden Knights: nikdo. Farma - Henderson Silver Knights (AHL): Jiří Patera (brankář), Jakub Brabenec (útočník).

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma