Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Rivalita mezi Sennou a Prostem znovu ožívá. Ve formuli E

Rivalita mezi Sennou a Prostem znovu ožívá. Ve formuli E
Senna a Prost si jako týmoví kolegové v McLarenu nemohli přijít na jméno | zdroj: Profimedia

Legendární bitvy mezi Ayrtonem Sennou a Alainem Prostem patří do zlatého fondu formule 1. Jejich vzájemná rivalita sahala daleko za ochranné bariéry závodních tratí a na přelomu osmdesátých a devadesátých let rozdělila fanoušky motosportu na dva nesmiřitelné tábory. Zásluhou mladší generace teď válka mezi dvěma rody znovu ožívá ve Formuli E.

Prvního května letošního roku se svět motosportu znovu zahalí do smutečního hávu. Připomene si smrt jednoho ze svých nejnadanějších žáků, brazilského pilota Ayrtona Senny, který toho dne před 22 lety zemřel při nešťastné nehodě na okruhu Imola v San Marinu.

Tato událost udělala černou tečku za obdobím vlády dvou skvělých jezdců, bývalých týmových kolegů a nesmiřitelných rivalů. Senna byl jako národní idol pohřben se všemi poctami, zatímco jeho francouzský sok ukončil kariéru už v roce 1993 coby mistr světa.

Ale jejich odkaz dál přetrvává. Jména Senna a Prost možná vymizela z portfolia Formule 1, zásluhou mladší generace však zapustila své kořeny v konkurenční Formuli E.

K propagátorům této nové závodní série patří Bruno Senna, Ayrtonův synovec a bývalý jezdec F1, který závodil za stáje HRT, Renault a Williams. Více než dvacetičlenný startovní peloton doplňuje také Nicolas Prost, syn čtyřnásobného světového šampiona Alaina.

Mezi oběma jezdci sice nezeje nepřeklenutelná propast, která rozdělovala jejich předchůdce, nicméně ani oni nejsou zcela imunní vůči závanu starých časů.

"Člověk to jen tak nedostane z hlavy. Navíc Bruno používá podobnou helmu, jakou měl jeho strýc. Vždycky když jí vidím, běhá mi mráz po zádech. Je to můj dobrý kamarád a vážím si ho, ale závodění proti němu bude mít pokaždé jiný náboj, než souboje s kýmkoliv jiným," řekl Nicolas Prost.

Stejný názor s ním sdílí i jeho protějšek. "Je to příjemný pocit, když vidím Nica ve zpětném zrcátku. Ale když dojde na věc, tak si soupeře nevybíráte. Tato soutěž je opravdu velmi kvalitní a vy se musíte porvat o výsledek se všemi kluky na trati, ať už je jejich rodokmen jakýkoliv," podotkl Bruno.

Letošní ročník Formule E se o tomto víkendu přestěhuje do Long Beach v Kalifornii. Bude to šestý závod sezony, po předešlých pěti patří Sennovi 12. místo v tabulce jezdců, zatímco jeho francouzský protivník se drží na průběžném šestém místě.

Prostovi se vydařil především poslední závod v Mexico City, když obsadil třetí místo a poprvé v ročníku 2015/2016 vystoupil na bednu.

V hlavním městě severoamerického státu si osazenstvo Formule E užívalo výbornou atmosféru, kterou vytvořilo na 33 tisíc diváků. Jezdci se jim odvděčili dramatickým představením, z něhož vyšel vítězně Belgičan Jerome D’Ambrosio, přestože proťal cílovou pásku až jako druhý. Nejrychlejší Brazilec Lucas Di Grassi – oba jsou mimo jiné bývalými závodníky F1 – byl totiž kvůli příliš těžkému vozu diskvalifikován.

Z podpory obecenstva se však těšil hlavně Bruno Senna, jehož strýc byl masově zbožňován nejen v rodné Brazílii, ale v celé latinské Americe. "Mexičané jsou opravdu vášnivými příznivci závodění. Měl jsem možnost tady loni shlédnout závod Formule 1 a bylo opravdu neuvěřitelné, kolik lidí se tu sešlo."

Formule E se s královnou motosportu zatím nemůže měřit. A tak na to jde od lesa. Snaží se nabídnout divákům něco, co F1 postrádá. A tím jsou především závody v samotných centrech světových velkoměst. Londýnem, Paříží, Berlínem nebo Moskvou – všemi těmito metropolemi se monoposty Formule E budou v letošní sezoně prohánět.

"Je to skvělý nápad. Vezměte si třeba takové Miami – máte tam pláže, oceán, sluníčko, krásné holky a rychlá auta - prostě všechno co potřebujete. Je to daleko lepší, než za deště sledovat partu chlápků, jak jezdí kolem do kola po nějakém okruhu někde uprostřed ničeho. Formule E je jako celoroční závodění v Monaku," zhodnotil Bruno Senna.

Letošní mistr světa bude znám nejpozději začátkem července, kdy jsou na programu poslední dva závody v Londýně. Od příštího roku by Formule E mohla zavítat i do Brazílie, mezi vytipované lokality patří třeba Rio de Janeiro nebo Sao Paulo. A když se na startovním roštu objeví Bruno Senna a Nicolas Prost, z nedostatku diváků nemusí mít vedení soutěže strach.

Zdroje:
Vlastní, The Independent

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma