Dnes je pátek 18. října 2024., Svátek má Lukáš
Počasí dnes 9°C Skoro jasno

Rozený šampion zpátky v Premier League: Fotbalového bouřliváka čeká nejtěžší výzva

Rozený šampion zpátky v Premier League: Fotbalového bouřliváka čeká nejtěžší výzva
Antonio Conte v roli nového kouče londýnského Tottenhamu v utkání Evropské konferenční ligy s Arnhemem | zdroj: Profimedia

Charismatický muž, který zaujme na první pohled. Zuřivec, který pro konflikt nejde daleko. Přísný šéf, který nedělá kompromisy. Ale především skvělý fotbalový trenér. To vše je Antonio Conte, od úterý nový kouč londýnského Tottenhamu. Bývalý lodivod Juventusu, Chelsea nebo Interu má před sebou dosud nejtěžší výzvu.

V Interu se stal legendou. V Miláně působil jen dvě sezony, i tak se zařadil mezi nejvýznamnější trenérská jména klubové historie. V první dostal trápící se tým na druhé místo tabulky a do finále Evropské ligy, v té druhé už celou soutěž ovládl. Juventus desátý titul v řadě nezískal, neporazitelný šampion byl sesazen. Pod výjimečným triumfem podepsán Antonio Conte.

Úspěchy slavil i s Chelsea. Do ambiciózního celku přišel v době, kdy v Premier League začínaly trénovat ikony jako Jürgen Klopp či Pep Guardiola. Conte se toho ale nezalekl. Uchvátil svět v té době netypickým rozestavením na tři obránce, suverénně získal ligu a o rok později přidal i prestižní anglický pohár. Z klubu ale neodcházel v dobrém, poštěkal se s klubovým vedením i gólovým útočníkem Diegem Costou.

Ani z Interu to nebyl odchod s úsměvem na rtu. Přišlo to jako blesk z čistého nebe, jen chvíli po úžasném triumfu klub oznámil, že milovaný trenér ve funkci končí. Důvod? Plánované odchody hráčů. Majitelé se netajili tím, že kvůli nepříznivé finanční situaci plánují pustit o dům dál Achrafa Hakimiho či Romela Lukaka. Conte ale rozprodání kádru, který tak pečlivě budoval, nehodlal snést. A oznámil odchod.

Právě to je jedna z jeho typických vlastností – nedělá kompromisy. Je na sebe přísný, totéž ale požaduje od okolí. A ke své práci chce ty nejlepší podmínky. Pokud je nedostane, na teplém místě absolutně nelpí a neváhá si okamžitě sbalit kufry. Teď ho čeká možná nejnáročnější trenérská mise v kariéře.

Kariérní Everest

Tottenham má evropské ambice, vždyť ještě nedávno byl v Premier League mezi nejlepší čtyřkou a hrál pravidelně Ligu mistrů. Teď je ale situace v týmu mizerná – z deseti zápasů vyhrál jen pětkrát, čtyřikrát dostali Kohouti hned tři góly. Vše vyvrcholilo sobotní prohrou s Manchesterem United, kdy Londýňané na vlastním stadionu ani nevystřelili na bránu. Poprvé od roku 2013.

Ostudnou porážku odnesl trenér Nuno Espirito Santo ztrátou zaměstnání. A už o tři dny později klub oznamoval jeho nástupce. „Říkám to nerad, ale získali fakt skvělého trenéra,“ uvedl na twitteru Cesc Fabregas. Bývalý záložník Chelsea a Arsenalu, největších klubových rivalů Tottenhamu, zná koučovy kvality moc dobře.

Conteho nečeká na severu Londýna lehká šichta. Na rozdíl od předchozích angažmá nebude hrát o titul, ale o jakžtakž solidní umístění. Klub si nemůže hned předělat k obrazu svému, nemá k dispozici letní přípravu a prvního vlastního hráče si může přivést až v lednovém přestupovém okně. Zázraky musí začít dělat tady a teď. S tím, co má k dispozici. Včetně Harryho Kanea, největší hvězdy klubu, který se však po zatrhnutém přestupu do City trápí a jeho výkony v aktuální sezoně jsou ostudné.

Dokáže italský mág v anglickém kanonýrovi probudit ztracenou chuť k fotbalu? A pokud ne, troufne si nedotknutelného miláčka Albionu posadit? Pravděpodobně ano. „Nejsme tu od toho, aby byli hráči díky nám šťastní. Jsme tu od tvrdé práce a vyhrávání,“ říkal po nástupu do Chelsea.

Totéž se dá čekat i nyní. Conte je zpátky v sedle a jedno je jisté: flákačům v Tottenhamu skončily prázdniny a právě začíná očistec.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.10.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,250 23,430
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma