Dnes je čtvrtek 9. května 2024., Svátek má Ctibor
Počasí dnes 9°C Polojasno

Slovenský obr v NHL překonává legendy, brzy bude kralovat obráncům

Slovenský obr v NHL překonává legendy, brzy bude kralovat obráncům
Zdeno Chára | zdroj: Profimedia

V březnu mu bude 45 let, stále ale hraje nejlepší a nejnáročnější ligu světa. Zatímco Češi obdivují Jaromíra Jágra, naši východní sousedé tleskají Zdenu Chárovi. Dvoumetrový slovenský obránce začal před pár týdny v NHL už třiadvacátou sezonu a rozhodně nekončí – překonává jeden milník za druhým a brzy se stane rekordmanem mezi beky v celé historii.

Střetnutí s Arizonou, pro fanoušky Islanders obyčejný zápas základní části. Pro jednoho člena kádru ovšem důležitá historická chvíle – zadák Ostrovanů Zdeno Chára odehrál v NHL toho večera zápas číslo 1613. Tím se v historické tabulce obránců odpoutal od Raye Bourqua a usadil se na samostatné čtvrté příčce v žebříčku beků s nejvíce zápasy v dějinách.

Následně pak naskočil do duelu s Vegas, takže na momentálně třetího Larryho Murphyho, který jich má 1615, mu schází jediný duel. Stupně vítězů jsou tedy pro Cháru otázkou několika dnů. Tam ale vyhlídky slovenského hokejisty nemusejí končit. Scott Stevens odehrál v nejlepší světové soutěži zápasů 1635 a detroitská legenda Chris Chelios 1651.

Pokud Chárovi vydrží zdraví, je velmi pravděpodobné, že trůn ukořistí už během tohoto ročníku. Ani v celkovém žebříčku to nebude špatné – když připočteme i forvardy, bude z toho sedmé místo. Vzhledem k tomu, kolik špičkových hráčů NHL prošlo, je to neskutečný úspěch. Důkaz obráncovy kvality i dlouhověkosti.

„Hokej mám pořád velmi rád, jsem soutěživý a mám pro sport vášeň. V první řadě se vždy soustředím na to, abych pomohl týmu vyhrávat zápasy a abych svými zkušenostmi pomohl svým spoluhráčům,“ uvedl před nedávnem pro slovenský Šport.

Kromě Islanders ale může obrovitý bek pomoci i slovenskému národnímu týmu – už v únoru se NHL na pár týdnů zastaví, aby se ti nejlepší z nejlepších mohli účastnit hokejového turnaje na olympiádě. „Olympijské hry zatím neřeším. Je to ještě daleko, naplno se teď soustředím na začátek sezony NHL,“ nespekuloval nad reprezentačním dresem Chára.

Jedno je jisté – i v pětačtyřiceti by bývalý kapitán Bostonu a vítěz Stanley Cupu z roku 2011 nebyl v národním týmu jen do počtu.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 8.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,940 25,060
USD 23,240 23,420
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma