Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Španělský polibek má za sebou další trapné dějství: Fotbalistky ukončily bojkot reprezentace

Španělský polibek má za sebou další trapné dějství: Fotbalistky ukončily bojkot reprezentace
Španělské fotbalistky ukončily bojkot reprezentace | zdroj: Profimedia

Španělské fotbalistky ukončily bojkot reprezentace. Na sedmihodinovém jednání se svazem a zástupci vlády se dohodly na reformě vedení národní federace.

Hráčky oznámily bojkot reprezentace před třemi týdny kvůli aféře kolem nyní již bývalého předsedy svazu Luise Rubialese. Ten po triumfu Španělek na mistrovství světa políbil na ústa během slavnostního vyhlášení záložnici Jenni Hermosovou.

Podle funkcionáře šlo o konsenzuální polibek, Hermosová to však popřela a podala na něj trestní oznámení. Posléze činovníka státní zastupitelství obvinilo ze sexuálního napadení a suspendovala ho i FIFA. Rubiales nakonec z čela svazu odstoupil.

Nová trenérka Montse Toméová navzdory ohlášenému bojkotu zařadila do týmu pro zápasy Ligy národů se Švédskem a Švýcarskem i 15 mistryň světa. Na úterní sraz ale původně dorazilo jen pět fotbalistek, které se obávaly možných sankcí.

Nakonec se podařilo krizi zažehnat a po jednání, které skončilo dnes před pátou hodinou ráno, souhlasilo s návratem do týmu 20 z 22 povolaných hráček. Zbývající dvě fotbalistky María Leónová s Patriciou Guijarrovou se omluvily, ale trest jim už nehrozí. „Požádaly o svolení opustit tým. Bližší detaily oznámí samy a věřím, že se jim od veřejnosti dostane stejného respektu jako těm, které v reprezentaci zůstaly,“ citoval deník Marca předsedu Národní sportovní rady Víctora Francose.

„Já a Patricia vidíme celou situaci jinak než spoluhráčky. Nejsme ještě připravené se vrátit, pro nás to bude dlouhodobější proces,“ uvedla Leónová. „Změny ve vedení svazu nicméně podporujeme a máme z nich radost,“ přidala. 

Na základě dohody svaz s okamžitou platností zavede řadu reforem. Patří mezi ně mimo jiné vytvoření reprezentační komise, ve které budou mít rovnoměrné zastoupení muži i ženy. Ženský fotbal se má také ještě více zprofesionalizovat.

"Shodli jsme se na řadě věcí, které nyní sepíšeme a podepíšeme dohodu," prohlásil Francos. "Pohledy obou stran se sice sblížily, ale pořád jsme pouze na začátku dlouhé cesty," přidala předsedkyně hráčské asociace FUTPRO Amanda Gutiérrezová.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma