Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Co vlastně španělské fotbalistky ještě chtějí? Má snad abdikovat král?

Co vlastně španělské fotbalistky ještě chtějí? Má snad abdikovat král?
Trenérka španělských fotbalistek Montse Toméová | zdroj: Profimedia

Španělské fotbalistky hodlají pokračovat v bojkotu národního týmu, který vyhlásily kvůli chování bývalého předsedy svazu Luise Rubialese po finále světového šampionátu, kde při ceremoniálu líbal hráčky. Ve společném prohlášení po pondělní nominaci uvedly, že zvolí nejlepší rozhodnutí pro svoji budoucnost a zdraví, až si prostudují právní důsledky zařazení do týmu navzdory jejich vůli. Tvrdí, že svaz nemůže vyžadovat jejich účast, protože je povolal v rozporu se zásadami nastavenými mezinárodní federací FIFA.

Na nadcházející zápasy Ligy národů se Švédskem a Švýcarskem nová trenérka Montse Toméová zařadila do týmu i 15 letošních mistryň světa. Na dnešní reprezentační sraz navzdory vyhlášenému bojkotu dorazilo pět hráček, které se obávaly možných sankcí. Očekávaly prý, že se nakonec sejde celý tým.

Do přípravy se zapojily členky zlatého družstva z MS brankářka Misa Rodríguezová, obránkyně Olga Carmonaová a Oihane Hernándezová, útočnice Eva Navarrová a záložnice Teresa Abelleiraová. Rodríguezová na otázku, zda má ze své nominace radost, odpověděla záporně.

„Litujeme, že nás svaz postavil do situace, kterou jsme si nikdy nepřály,“ stojí v prohlášení, pod kterým nejsou žádné podpisy. Některé z hráček včetně hvězd Alexie Putellasové a Aitany Bonmatíové sdílely text na sociálních sítích.

Povolání hráček do reprezentace i přes ohlášený bojkot zkritizovala útočnice Jenni Hermosová, která je ústřední postavou aféry kolem Rubialese. Kvůli polibku na ústa během slavnostního vyhlášení po finále MS zažalovala funkcionáře za sexuální napadení. Sama v nominaci chybí. Trenérka Toméová jí podle svých slov chce ve vyhrocené situaci dopřát klid.

Podle Hermosové je současná nominace důkazem, že se v národním svazu nic nezměnilo. Hráčky po odchodu Rubialese a trenéra zlatého týmu Jorgeho Vildy požadovaly další změny, které nespecifikovaly. Za odmítnutí reprezentace bez závažného důvodu fotbalistkám hrozí pokuta až 30 000 eur (asi 732 000 korun) a odebrání licence na dva roky až 15 let.

„Hráčky jsou si jisté, že tohle je další strategický krok, jak nás rozdělit a zmanipulovat. Vyhrožování právními důsledky a ekonomickými sankcemi nás má zastrašit,“ uvedla Hermosová na sociální síti X, dříve twitteru. „Tvrdí, že svazové prostředí je bezpečné a hráčky se mohou připojit k týmu. A pak na tiskové konferenci řeknou, že mě chtějí chránit. Před kým? Před čím?“ dodala hráčka mexické Pachuky.

Ligu národů mají španělské fotbalistky rozehrát v pátek ve Švédsku, zápas proti Švýcarsku je v plánu v úterý 26. září v Córdobě.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma