Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Střídání stráží? Zacha v New Jersey debutoval, Eliáš zřejmě skončil

Střídání stráží? Zacha v New Jersey debutoval, Eliáš zřejmě skončil
Jen v základní části NHL odehrál Eliáš 1 240 zápasů | zdroj: Profimedia

Zbývalo šestnáct vteřin do konce zápasu, základní části a v případě New Jersey i do konce ročníku, když Patrik Eliáš udělal svojí přesnou trefou gólovou tečku za 19. sezonou v dresu Ďáblů. A zřejmě i tou poslední. Čtyřicetiletému útočníkovi končí v létě smlouva a nové už se pravděpodobně nedočká. Pokud se tento scénář naplní, bude jeho odchod z New Jersey vskutku symbolický – jeho poslední zápas se totiž kryje s debutem o jednadvacet let mladšího českého forvarda Pavla Zachy.

Oba čeští hokejisté se v sobotním zápase proti Torontu sešli v jedné formaci a jejich spolupráce okamžitě přinesla kýžené ovoce. Eliáš jednou skóroval, na dva góly přihrál a po závěrečné siréně byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Mladíček Zacha asistoval u dvou branek, na svou premiérovou trefu si však bude muset počkat až do příštího ročníku.

Tříbodový večer byl pro Eliáše alespoň malou náplastí na nepovedenou sezonu, ve které vinou zranění stihl odehrát pouze 15 střetnutí. Ďáblové navíc počtvrté v řadě nepostoupili do play off, což je pro trojnásobné vítěze Stanley Cupu z přelomu tisíciletí nevyhnutelnou známkou toho, že staré dobré časy už skončily.

Ty reprezentuje na střídačce New Jersey už jen Eliáš, který je posledním hrajícím pamětníkem titulů z let 2000 a 2003. Rodák z Třebíče ostatně spojil celou svoji zámořskou kariéru jen s jedním týmem. Podařilo se mu překonat hned několik klubových rekordů, mezi jinými je nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem v historii New Jersey.

Hlava by chtěla, ale tělo už nemůže

Vinou nelichotivých výsledků z posledních let si však mužstvo musí projít radikální přestavbou spojenou s omlazením kádru, takže pro zkušeného pardála už v příštím roce zřejmě nezbude volné místečko na střídačce.

"V létě si všechno nechám projít hlavou. Na konec kariéry se sice necítím, ale zdraví člověk neporučí. Musíte být k sobě upřímní, a pokud víte, že nejste schopen podávat stoprocentní výkony, pak je lepší toho nechat. Nechci být nikomu na obtíž. Neprospělo by to týmu, spoluhráčům ani mojí rodině," zhodnotil Eliáš.

Český veterán byl velmi potěšen tím, že si v utkání s Torontem mohl zahrát po boku svého krajana Pavla Zachy. Toho draftovalo New Jersey v loňském roce jako celkovou šestku, ale prakticky celou letošní sezonu ještě strávil v nižších zámořských soutěžích.

"Byl to zábavný večer. Trochu mi to připomnělo časy, kdy jsem hrával s Petrem Sýkorou. Z naší spolupráce jsem měl opravdu výborný pocit," okomentoval souhru s devatenáctiletým mladíčkem Eliáš.

Pokud se čtyřicetiletý útočník přece jen vrátí do akce i v příštím ročníku, tak to bude jedině v dresu Ďáblů. Na angažmá v jiném týmu už se necítí.

Ale i kdyby to nevyšlo, tak rozhodně nemusí smutnit. Má za sebou oslnivou kariéru okořeněnou dvěma Stanley Cupy, statusem klubové legendy a titulem druhého nejproduktivnějšího českého hráče, jaký kdy v zámořské lize nastupoval.

Zdroje:
nj.com, Vlastní, New York Times

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma