Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Tampa vyrovnala sérii s Rangers na 2:2, k výhře pomohli Palát s Ruttou

Tampa vyrovnala sérii s Rangers na 2:2, k výhře pomohli Palát s Ruttou
Palát a Rutta pomohli Tampě Bay k výhře 4:1 nad NY Rangers | zdroj: Profimedia

Ondřej Palát a Jan Rutta výrazně pomohli hokejistům Tampy Bay k výhře 4:1 nad newyorskými Rangers a k vyrovnání finálové série Východní konference NHL na 2:2. Útočník Palát zaznamenal gól a dvě asistence, obránce Rutta přidal dvě nahrávky. Série se po dvou zápasech na Floridě přesune zpět do New Yorku, kde Rangers vyhráli první dva duely.

Lightning v domácí Amalie Areně vyhráli šestý zápas za sebou a vyrovnali klubový rekord, který stanovili při loňském tažení za Stanley Cupem. K postupu do třetího finále za sebou jim ale samotná domácí neporazitelnost stačit nebude, kvůli horšímu postavení v základní části musí alespoň jednou zvítězit v New Yorku.

„Čeká nás klíčová fáze celé série, ve které musíme najít způsob, jak vyhrát na jejich ledě. Bude to výzva, ale vzhledem k našim zlepšeným výkonům věřím tomu, že to dokážeme. Dvěma výhrami jsme se dostali zpět do hry a ukázali jsme, jakým způsobem je můžeme přehrát. Z našeho zlepšení mám opravdu dobrý pocit,“ řekl kapitán Tampy Steven Stamkos.

Jeho tým za vyrovnáním série vykročil ve třetí minutě, kdy otevřel skóre útočník Patrick Maroon. Čtyřiatřicetiletý Američan, jenž ve čtvrté formaci Lightning bojuje o čtvrtý Stanley Cup v řadě, vstřelil v aktuálním play off třetí branku.

Ve druhé třetině se do statistik poprvé zapsalo české duo. Ve 34. minutě Rutta našel ve středním pásmu Paláta, ten z otočky vyslal do úniku Nikitu Kučerova a ruský útočník se sám před brankářem Igorem Šesťorkinem nemýlil. V úvodu třetí části si české duo spolupráci zopakovalo a připravilo třetí gól Lightning. Palát se po Ruttově nahrávce vytočil z rohu až do střelecké pozice a jeho povedenou ránu dorazil za Šesťorkina Stamkos.

Rangers vyzráli na Andreje Vasilevského v 57. minutě, kdy na 1:3 snížil Artěmij Panarin. Při závěrečném risku bez brankáře ale ujel obraně Palát a sedmým gólem v play off rozhodl o výhře Lightning. Český útočník dal ve vyřazovacích bojích už 44 branek a v historickém pořadí zaostává o jedinou za druhým nejlepším českým střelcem Patrikem Eliášem. Lídr Jaromír Jágr vládne pořadí se 78 góly.

V letošním play off rodák z Frýdku-Místku Palát nasbíral 13 bodů a společně se Stamkosem se dělí o druhé místo v klubové produktivitě. Rutta zatím zaznamenal tři asistence a vyrovnal svůj rekordní bodový zisk z minulé sezony (2+1).

Filip Chytil, jediný Čech na straně newyorských Rangers, utkání po střetu s Victorem Hedmanem nedohrál. Autor sedmi gólů v aktuálním play off si ze srážky u mantinelu odnesl blíže nespecifikované zranění v horní části těla.

„Každý tým se v play off musí vypořádat se zraněními, věřím, že si s nimi poradíme i my. Je jasné, že nám zranění hráči chybějí a chtěli bychom, aby se vrátili zpět do hry, ale není to něco, nad čím bychom nějak přehnaně přemýšleli. Musíme to zvládnout i bez nich,“ řekl obránce Rangers Jacob Trouba.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma