Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Trenér českých hokejistek končí ze zdravotních důvodů

Trenér českých hokejistek končí ze zdravotních důvodů
Trenér ženské hokejové reprezentace Tomáš Pacina | zdroj: Profimedia

Tomáš Pacina končí jako hlavní trenér hokejové reprezentace žen. Ze zdravotních důvodů se vzdal i funkce svazového trenéra dovedností. Čtyřiapadesátiletý kouč dovedl české hokejistky poprvé v historii na olympijské hry, v Pekingu tým postoupil do čtvrtfinále a obsadil celkově sedmé místo.

„Mrzí mě to, protože jsem ho přesvědčil a přivedl na svaz, i když jsem věděl, že se jeho náročný přístup a přímočaré názory všem nebudou líbit,“ uvedl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král v tiskové zprávě.

Pacina vedl ženskou reprezentaci dvě sezony a Král mu za odvedenou práci poděkoval. „Podílel se na popularizaci ženského hokeje a s finanční podporou svazu stál nejen za premiérovým postupem na olympiádu, ale i za vzestupem ženské reprezentace. Podobně pomohl v našem hokeji prosadit a posunout skills coaching,“ dodal Král s tím, že Pacinovo rozhodnutí nepokračovat respektuje.

Bývalý trenér ženských týmů v zámoří se do Česka vrátil v roce 2019 a nejprve se stal takzvaným trenérem dovedností na hokejovém svazu. O rok později převzal i ženskou reprezentaci. Také Pacina oficiálně poděkoval Královi, který za jeho angažováním stál, a vedení svazu.

„Vytvořili mi výborné podmínky. Doufám, že jsem je nezklamal, a českému hokeji přeji do budoucnosti všechno nejlepší,“ uvedl Pacina, jehož výkonný výbor 24. února pověřil, aby připravil koncepci rozvoje ženského hokeje pro nejbližší čtyři roky. Po nynějším rozhodnutí Paciny ale bude muset hledat nového hlavního trenéra, který povede tým na mistrovství světa na přelomu srpna a září v Dánsku.

Nečekané Pacinovo rozhodnutí může souviset i s kritikou a spory, které i on sám po olympiádě přiznal. V podcastu Přes příkop po návratu z Pekingu uvedl, že realizační tým na hrách nefungoval ideálně, pro některé hráčky nebyl prioritou týmový úspěch a vzájemně si nepřály ani góly. Konkrétně se však vyjádřit nechtěl. Následně byl za svá vyjádření kritizován i on sám.

„Řekl jsem pravdu. Nikoho jsem nejmenoval. Řekl jsem, že si navzájem nepřejeme. Přijel jsem z olympiády, řekl jsem to ve velkém zklamání. Že máme nepřející lidi, je jasné,“ uvedl Pacina pro deník Sport. Sedmé místo na olympiádě a výsledky týmu na turnaji označil za neúspěch. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma