Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Voráček přihrál na dva góly a rozhodl nájezdy, Nečas zařídil výhru Caroliny

Voráček přihrál na dva góly a rozhodl nájezdy, Nečas zařídil výhru Caroliny
Jakub Voráček | zdroj: Profimedia

Hokejový útočník Jakub Voráček rozhodl v NHL gólem v rozstřelu o výhře Columbusu 4:3 po nájezdech v New Jersey. Kladenský odchovanec přihrál v základní hrací době i na dva góly a byl zvolen třetí hvězdou utkání. Na straně poražených jednou asistoval Pavel Zacha. Martin Nečas se gólem a asistencí zasloužil o vítězství Caroliny 2:1 nad Arizonou a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Hostům nepomohlo ani 37 zákroků Karla Vejmelky a prohráli i deváté utkání v sezoně.

Columbus otočil po přihrávkách Voráčka v úvodní třetině skóre na 2:1. Český hráč při prvním gólu posunul puk v přesilové hře mezi kruhy Oliveru Bjorkstrandovi, který vyrovnal. Druhý bod si připsal po rychlém protiútoku, ve kterém se po jeho pasu prosadil Patrik Laine z levého kruhu střelou bez přípravy. Voráček si tím vylepšil bilanci na 0+7 a je nejproduktivnějším českým hráčem v soutěži před Zachou (4+2).

New Jersey překlopilo v prostředním dějství dvěma brankami vedení na svou stranu a u gólu na 3:2 zaznamenal druhou asistenci Zacha. Chybnou rozehrávku domácích ale potrestal v 55. minutě Boone Jenner a Voráček zařídil Columbusu výhru ve třetím kole nájezdů precizně provedeným bekhendovým blafákem. Zkušený útočník byl jediný, kdo skóroval v rozstřelu.

„Nebylo to nic pěkného, ale každá výhra se počítá. Důležité bylo, že se našim lídrům dařilo, k výhře přispěli velkým dílem. Potřebujeme, aby týmy táhli,“ uvedl trenér Columbusu Brad Larsen. Jeho tým podržel i gólman Jonas Korpisalo, který kryl 36 střel a v nájezdech všechny pokusy domácích. „Nevedu si o střelcích žádné poznámky. Sázím na instinkt,“ vysvětlil Korpisalo.

Vejmelka dlouho držel Arizonu, která vedla od šesté minuty trefou Christiana Fischera. Překonal jej až ve 37. minutě bývalý spoluhráč z Komety Brno Nečas, jehož prudkou střelu od modré čáry i kvůli teči Fischera nedokázal český brankář chytit. „Říkal jsem mu během komerční přestávky, aby mi tam něco pustil,“ řekl Nečas. „Sice ještě nevyhráli, ale chytal velmi dobře. To je pro něj dobré. Bylo příjemné ho tu vidět,“ doplnil.

Nečas si připsal první gól v sezoně. „Sice jsem v prvních sedmi zápasech neskóroval, ale každý zápas jsme vyhráli, a to je hlavní,“ řekl Nečas. „Snažil jsem se ale na tréninku hodně střílet, abych dostal z hlavy, že jsem ještě nedal gól. Vím, že branky dávat umím a že stačí jeden mladý odraz a věci se otočí. Jsem rád, že jsem to konečně prolomil,“ dodal.

Nečas navíc přihrál v čase 57:33 v přesilové hře na vítěznou branku Bretta Pesceho, který také propálil Vejmelku od modré čáry. Carolina vyhrála i osmý zápas v sezoně a má skóre 33:12. „Je to příjemné, ale pořád jsme na začátku sezony,“ podotkl Nečas. „Měli jsme dobrý přípravný kemp, hodně jsme bruslili, takže máme slušnou kondičku. Víme, jak hrát, všechny čtyři lajny šlapou. Hrajeme dobře i v útočném i obranném pásmu. Když hrajeme naši hru, mají to soupeři s námi těžké,“ vysvětlil.

Ryan Getzlaf připravil v 51. minutě při výhře Anaheimu 4:2 nad Montrealem vítězný gól a přihrávkou se osamostatnil v čele historické klubové produktivity od Teemua Selänneho. Šestatřicetiletý útočník Ducks má na kontě 989 bodů (279+710). „Hodně moc to pro mě znamená,“ řekl dojatý Getzlaf. „Ale není to tak, že bych převzal jeho místo. Teemu udělal pro zdejší hokej víc než kdokoli jiný a jsem rád, že můžu být v jeho společnosti,“ dodal.

Buffalo promarnilo v Los Angeles vedení 2:0 a prohrálo 2:3. Domácí smazali ztrátu díky gólu a přihrávce Anžeho Kopitara a v 54. minutě rozhodl Alex Iafallo. New York Rangers i bez bodového příspěvku Filipa Chytila zvítězili v Seattlu 3:1. Nováček měl sice střeleckou převahu (32:18), ale hosty opět podržel brankář Igor Šesťorkin.

Kanadské bodování NHL:

1.

McDavid

(Edmonton)

7

16

(7+9)

2.

Ovečkin

(Washington)

8

15

(9+6)

3.

Connor

(Winnipeg)

8

14

(7+7)

4.

Kopitar

(Los Angeles)

9

13

(7+6)

5.

Draisaitl

(Edmonton)

7

13

(5+8)

6.

Kuzněcov

(Washington)

8

12

(5+7)

 

Stamkos

(Tampa Bay)

8

12

(5+7)

8.

A. Svečnikov

(Carolina)

7

11

(7+4)

9.

Meier

(San Jose)

8

11

(5+6)

10.

Huberdeau

(Florida)

9

11

(3+8)

71.

Voráček

(Columbus)

8

7

(0+7)

78.

Zacha

(New Jersey)

7

6

(4+2)

119.

Palát

(Tampa Bay)

8

5

(3+2)

127.

Pastrňák

(Boston)

7

5

(2+3)

139.

Zadina

(Detroit)

9

5

(2+3)

171.

Hertl

(San Jose)

8

4

(3+1)

176.

D. Kubalík

(Chicago)

9

4

(3+1)

profimedia-0640368302 Jacob Markström | zdroj: Profimedia

Brankář Markström v NHL jen jednou inkasoval a je hvězdou týdne

Nejlepším hráčem uplynulého týdne v hokejové NHL byl vyhlášen brankář Calgary Jacob Markström. Druhou hvězdou byl zvolen útočník Ottawy Drake Batherson, třetí místo v tradiční anketě obsadil útočník Tampy Bay Alex Killorn.

Švédský gólman Markström inkasoval v uplynulém týdnu ve třech zápasech jediný gól z 94 střel. Flames pomohl ke třem výhrám a posunu do čela Pacifické divize. Překonat ho dokázali na úvod týdne jen New Yorku Rangers, na výhru 5:1 pak navázal dvěma čistými konty proti Pittsburghu a Philadelphii. Dva zápasy s nulou za sebou odchytal poprvé v kariéře.

Batherson se blýskl premiérovým hattrickem při prohře s Washingtonem (5:7) a celkem si připsal šest bodů za tři branky a tři asistence. Šestibodový týden má za sebou i Killorn, který ve třech zápasech vstřelil čtyři branky a přidal dvě asistence.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma