Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Když se dva perou, třetí se směje: Monzu ovládl medojed

Když se dva perou, třetí se směje: Monzu ovládl medojed
Daniel Ricciardo slaví vítězství v Monze tradičním "shoey" | zdroj: Profimedia

Jezdci McLarenu Daniel Ricciardo a Lando Norris nečekaně ovládli dnešní závod mistrovství světa formule 1 v italské Monze, když obhájce titulu Lewise Hamiltona a vedoucího jezdce šampionátu Maxe Verstappena vyřadila ze závodu vzájemná kolize.

Dvaatřicetiletý Australan Ricciardo si připsal osmé vítězství v kariéře a první od Velké ceny Monaka v roce 2018. Tým McLaren naposledy triumfoval v Brazílii v roce 2012. Zásluhou Landa Norrise na druhé příčce navíc britská stáj také po 11 letech obsadila první dvě místa.

Když se dva perou, třetí se směje. V případě Ricciarda, který si díky svému věčně širokému úsměvu vysloužil přezdívku „medojed“ (Honey Badger), to platí obzvlášť. Na stupních vítězů si neodpustil ani své klasické shoey, tedy pití šampaňského z boty.

Třetí byl po velké stíhací jízdě Valtteri Bottas, který po výměně motoru odstartoval z posledního místa. Pilot Mercedesu dojel čtvrtý, ale na stupně vítězů mu pomohl pětisekundový trest pro třetího Sergia Péreze. Jezdec Red Bullu se propadl na páté místo, před ním skončil ještě Charles Leclerc na Ferrari. Na dalších bodovaných místech dojeli Carlos Sainz, Lance Stroll, Fernando Alonso, George Russell a Esteban Ocon. Nejrychlejší kolo zajel vítěz závodu Ricciardo.

Ricciardo skvěle odstartoval, okamžitě se posunul na první místo před Verstappena a nizozemského favorita za sebou dokázal držet až do zastávky v boxech ve 23. kole. Rozhodujícím okamžikem ale byla kolize Hamiltona s Verstappenem o tři kola později.

profimedia-0631750513 Maxe Verstappena a Lewise Hamiltona vyřadila v Monze vzájemná kolize | zdroj: Profimedia

Hamilton se při výjezdu z boxů vrátil na trať mezi Norrisem a Verstappenem, jenž se předtím po nepovedené výměně pneumatik propadl pořadím. Favorité šli okamžitě do souboje a v první zatáčce mezi nimi stejně jako v červenci v Silverstonu došlo ke kolizi. Red Bull po kontaktu vyletěl do vzduchu a spadl shora na Hamiltonův mercedes. Oba favorité odpadli, za incident komisaři potrestali Verstappena, který za 14 dní v ruském Soči bude na startovním roštu posunut o tři místa zpět.

Velká cena Itálie tak měla překvapivého vítěze druhým rokem po sobě. Loni si zde první triumf v kariéře připsal Pierre Gasly z Alpha Tauri, který ale dnes ze závodu odpadl už po třech kolech. V průběžném pořadí po 14 z 22 závodů vede nadále Verstappen s 226,5 bodu, před Hamiltonem (221,5) a Bottasem (141).

Zdroje:
Vlastní, ČT sport

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma