Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Mrázkův čas nadešel: Český hokejový klenot přejímá iniciativu v bráně Detroitu

Mrázkův čas nadešel: Český hokejový klenot přejímá iniciativu v bráně Detroitu
Petr Mrázek v zápase proti Ottawě | zdroj: Profimedia

Spoluhráči a zároveň rivalové. Zatímco většina klubů v NHL má stanovenou brankářskou jedničku, gólmani Detroitu Petr Mrázek a Jimmy Howard stáli na začátku sezony bok po boku na stejné startovní čáře. Trenéři již v září předeslali, že své gólmany budou pravidelně střídat. Navzdory tomu převládal názor, že minimálně ještě letos bude mít navrch zkušenější Howard. Mrázek už ale čekat nehodlá a hlasitě si říká o pozici týmové jedničky.

Český gólman nakoukl do NHL už na jaře roku 2012, nicméně na opravdovou šanci si musel ještě nějaký ten rok počkat. Detroit je totiž v hokejových kuloárech notoricky známý jako místo, kde si své mladé talenty dlouho vypiplávájí v nižších soutěžích, než je konečně vyšlou do hokejové první linie.

Tahle taktika ale americkému klubu vychází, loni na jaře postoupil do play off již popětadvacáté v řadě. Za tuto úctyhodnou sérii vděčí Red Wings především výjimečnému skautingu. Management Detroitu se ve spletitém světě každoročních draftů uměl orientovat daleko lépe než ostatní kluby a díky tomu dokázal vyslídit dřímající talenty a dostat je pod svá rudá křídla.

Kupříkladu ruský hokejový virtuóz Pavel Dacjuk, který je dnes považován za jednoho z nejšikovnějších hráčů, kteří se kdy proháněli po světových kluzištích, byl Detroitem draftován až ze 171. místa v pořadí.

Také Petr Mrázek musel v roce 2010 dlouho čekat, než na něj konečně přijde řada. Štěstí se na něj usmálo až v pátém kole draftu, když generální manažer Detroitu Ken Holland ukázal právě na českého junáka.

V následujících letech, kdy Mrázek zářil v juniorských reprezentacích a v roce 2013 dovedl k ligovému titulu záložní mužstvo Red Wings, se jasně ukázalo, že v Detroitu zase jednou uhodili hřebíček na hlavičku.

Jednička s hvězdičkou

Vstupenku do A týmu si Mrázek pořídil loni, kdy už odchytal 29 zápasů v základní části. A co je důležitější, v play off mu dal dosluhující trenér Mike Babcock přednost před zkušenějším, ale horší formou oplývajícím Jimmym Howardem.

Nový kouč Jeff Blashill tak před letošní sezonou zvolil zlatou střední cestu, kterak rozlousknout brankářské dilema – oba gólmani dostanou svůj čas na ledě a teprve jejich výkony napoví, kdo je na tom lépe. Po třech měsících se ukazuje, že jasně navrch má český gólman.

Jeho statistiky ho řadí k nejlepším maskovaným mužům v soutěži, zatímco jeho americký kolega zapadl do vod průměrnosti. Navíc Howard byl ve třech utkáních střídán, zatímco na Mrázka byl pokaždé spoleh.

Trenér Blashill tak v posledních týdnech porušil zavedené stanovy a v minulých osmi zápasech postavil do svatyně svého týmu pokaždé ostravského rodáka. Naposledy v pondělí, kdy se mu jeho svěřenec odvděčil čistým kontem v duelu s New Jersey.

"Dokáže podržet náš tým v klíčových okamžicích. Je to jedna z jeho mnoha předností. Jimmy nás také častokrát zachránil, nicméně Petr to dělá s železnou pravidelností celou svoji dosavadní kariéru," pochválil českého gólmana Blashill.

Mrázek si získal důvěru trenérů také tím, že se zatím vyvaroval největšímu neduhu, který mu podrážel nohy v minulé sezoně – nevyrovnaným výkonům. Zatímco loni v některých zápasech zářil, v jiných pro změnu opouštěl bojiště třeba už před polovinou hrací doby.

"Dodává nám to sebevědomí, když víme, že nám Petr kryje záda. Dokáže se zaskvět v rozhodujících momentech zápasu. Odvádí tady ohromný kus práce a my jsem rádi, že ho máme za spoluhráče, a ne za soupeře," složil českému brankáři kompliment útočník Riley Sheahan.

Howard předváděl životní výkony ve zkrácené sezoně 2012/13, kdy se dokonce šuškalo, že by mohl dostat Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře ligy. Od té doby však výkonnostně pohasíná a mladá konkurence mu na klidném spánku určitě nepřidává.

Mrázek má několik es v rukávu, debatu o uzurpaci brankářského trůnu v Detroitu ale zatím odmítá. "Nechci se k tomu vyjadřovat. Sezona je dlouhá a je před námi ještě hodně zápasů. Já se chci soustředit jenom na každodenní poctivý trénink a své výkony na ledě," tlumí nadšení třiadvacetiletý brankář.   

Zdroje:
Vlastní, mlive

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma