Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Voráčkova hvězda znovu stoupá. Temné časy trvaly dva měsíce a rozbořily čtyři formace

Voráčkova hvězda znovu stoupá. Temné časy trvaly dva měsíce a rozbořily čtyři formace
Jakub Voráček byl kapitánem českého týmu na domácím mistrovství světa v Praze a Ostravě | zdroj: Profimedia

Českému útočníkovi Jakubu Voráčkovi se konečně blýská na lepší časy. Po matném vstupu do letošní sezony, kdy skóroval jen v jednom z úvodních 30 utkání a trenéři ho přemisťovali z jedné formace do druhé, v posledních zápasech konečně pookřál a začíná navazovat na své výkony z předešlého ročníku.

Kladenský odchovanec byl loni jako utržený ze řetězu. Životní sezona ho katapultovala mezi světovou hokejovou elitu a v jednu dobu to dokonce vypadalo, že by se po Jaromíru Jágrovi mohl stát teprve druhým českým hokejistou v historii, který vyhraje kanadské bodování NHL.

Nakonec sice obsadil čtvrtou příčku, ale nechal za sebou všechny evropské hráče působící v zámoří. Skvělý rok pak v létě korunoval dojednáním nového lukrativního kontraktu, kterým si Philadelphie pojistila jeho služby až do roku 2024.

Letec bez křídel

Vyletět vzhůru do oblak se povede jen hrstce hráčů, ještě menší procento z nich se dokáže udržet na výši dlouhodobě. Tuto krutou lekci uštědřil Voráčkovi začátek nové sezony. Přestože ho byl v některých zápasech plný led, body prostě nepřicházely. A góly už vůbec ne.

Trenéři se snažili probudit svojí dřímající hvězdu tím, že kolem pětadvacetiletého forvarda nasazovali jiné spoluhráče, než se kterými nastupoval v prvních střetnutích. Ale i tento proces zabral nějaký čas.

Až v posledních zápasech – dva měsíce od startu sezony a po prostřídání pěti různých útoků – se Voráček konečně probouzí ze zimního spánku. Po boku Kanaďanů Seana Couturiera a Wayne Simmondse posbíral v minulých čtyřech střetnutích šest bodů, zatímco celá formace dohromady přispěla do klubové kasičky pěti góly a 12 body.

„Jsme teprve na začátku. Až spolu odehrajeme 50 zápasů, můžeme se bavit o dobré sehranosti. Teď je nejdůležitější, aby každý z nás plnil do puntíku svoje úkoly na ledě. Pokud budeme táhnout za jeden provaz, výsledky se dostaví,“ zhodnotil Voráček.

Ryšavý útočník je s 23 body druhým nejproduktivnějším hráčem týmu, nicméně jeho čísla jsou stále daleko za těmi, které měl na svém kontě loni v tutéž dobu. Navíc Letci jsou nejhůře střílejícím týmem v celé NHL, takže od jedné ze svých největších opor potřebují daleko lepší výkony. Přesně takové, jakými se Voráček prezentoval v posledních zápasech.

„Nemyslím si, že by kluci začali hrát nějak výrazně odlišně. Klíčovým faktorem je to, že si na ledě dokážou vyhovět a postupně si začínají zvykat jeden na druhého. Jsou schopni zavřít soupeře v jeho obranném pásmu, z čehož pak vyplývají střelecké příležitosti,“ popsal souhru nové formace trenér Dave Hakstol.

Učebnicový obrat

Voráček a jeho dva druhové měli lví podíl na zmrtvýchvstání Philadelphie v pondělním domácím utkání proti St. Louis. Hosté ještě v polovině zápasu vedli 3:0, Letci ale dokázali nepříznivé skóre nejdříve dorovnat a v samotném závěru základní hrací doby ho i překulit na svoji stranu. Voráček se pod nečekaný comeback podepsal dvěma asistencemi.

„Takřka celý večer jsme hráli proti nejlepší formaci St. Louis. Vytvořili si několik šancí, ale řekl bych, že ve výsledku jsme jim byli více než rovnocennými soupeři. Podařilo se nám skórovat ve hře pět na pět, a kdybychom měli přesnější mušku, mohly nám tam padnout ještě další dva góly. Ale důležité je, že jsme se nesložili a dokázali jsme otočit vývoj zápasu,“ kvitoval Voráček.

Hráči Flyers teď mohou načerpat nové síly během vánoční pauzy. Ta však nepotrvá dlouho, už 27. prosince čeká Philadelphii domácí utkání proti Anaheimu. Pro Voráčka to bude další možnost, aby prokázal, že špatné časy už pominuly.

Zdroje:
Vlastní, CSN

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma