Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Série starší než Mrázek se hroutí. A výkony českého gólmana spolu s ní

Série starší než Mrázek se hroutí. A výkony českého gólmana spolu s ní
Detroit zítra sehraje zápas pod otevřeným nebem proti Torontu. Bude chytat Mrázek? | zdroj: Profimedia

Takový vstup do sezony si rozhodně nepředstavoval. Ani po individuální, ani po týmové stránce. Český gólman Petr Mrázek si v posledních měsících prochází první velkou krizí ve své profesionální kariéře. A aby toho nebylo málo, jeho Detroitu hrozí, že se poprvé po 26 letech nedostane do play off.

Až do začátku letošní sezony měla Mrázkova kariéra trvale vzestupnou tendenci. Zatímco v sezoně 2013-2014 odehrál v NHL jen devět zápasů, předloni už jich bylo devětadvacet a v minulém roce dokonce 54.

Český gólman loni poprvé odehrál více zápasů než dosavadní jednička týmu Američan Jimmy Howard. V úspěšnosti zákroků se umístil na devátém místě mezi brankáři, kteří odchytali alespoň polovinu zápasů základní části. Jen o místo před ním byl maskovaný strážce Washingtonu Branden Holtby, který se stal po sezoně držitelem Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL.

Mrázek se kvůli slabšímu závěru sezony do nominace na prestižní ocenění nedostal, přesto si vysloužil důvěru trenérů i vedení klubu a v létě podepsal s Detroitem novou smlouvu, která z něj udělala šestého nejlépe placeného českého hráče v zámořské soutěži.

Tam dole v podpalubí

V nové sezoně to ale vypadá, jako kdyby ve svatyni amerického týmu stál úplně jiný muž. Mrázkova forma z loňské sezony je ty tam, a to zrovna v době, kdy Detroit zoufale potřebuje jistotu ve svém brankovišti.

A tu v zápase proti Buffalu rozhodně neměl. Rudá Křídla prohrála na domácím ledě se svými divizními konkurenty 3:4, přestože střelecky svého soupeře rozcupovala poměrem 43:22. Pro Mrázka to bylo již šesté utkání v řadě, v němž inkasoval minimálně tři branky.

Čtyřiadvacetiletý gólman má momentálně úspěšnost zákroků pod devadesát procent a v ligových statistikách patří k nejhorším maskovaným mužům v celé soutěži. „Prohráli jsme, takže se těžko hledají nějaká pozitiva. Příště musím předvést lepší výkon, jinak to nepůjde,“ prohlásil po zápase Mrázek.

Na ono 'příště' se zatím nedostalo, jelikož ve čtvrtečním střetnutí proti Ottawě dostal v brance přednost nováček Jared Coreau, který dopřál svému týmu vítěznou tečku za rokem 2016 (Detroit vyhrál 3:2).

„Ve výsledku je úplně jedno, kdo se postaví mezi tři tyče. Důležitá jsou vítězství. Když budeme každý zápas dostávat čtyři góly, nemůžeme čekat, že v téhle soutěži dojdeme daleko,“ vysvětloval trenér Jeff Blashill, proč dal v utkání proti Senátorům přednost méně zkušenému gólmanovi.

Zároveň ale dodal, že vinu za neuspokojivé výsledky jeho týmu v posledních týdnech nenese pouze Mrázek. „Není to jenom o Petrovi, nýbrž o našem týmu jako celku. Nedaří se nám střelecky a i hra dozadu má řadu nedostatků. Cesta za úspěchem přitom vždy vede přes dobře zabezpečenou obranu.“

Kouč Detroitu by přesto uvítal, kdyby se dal Mrázek co nejrychleji 'dokupy.' Jared Coreau má totiž v NHL odehráno všeho všudy jen tři zápasy a nejzkušenější gólman na soupisce Red Wings Jimmy Howard se před nedávnem zranil, a do hry se vrátí nejdříve za měsíc.

Impozantní série se hroutí

Pouze jeden z aktivních hráčů v NHL zažil začátek jedné z nejpamátnějších sérií v historii zámořského sportu - český hokejový 'Metuzalém' Jaromír Jágr.

Počínaje sezonou 1990-1991 se hokejisté Detroitu pokaždé probojovali do vyřazovací části NHL. V současnosti se jedná o nejdelší postupovou šňůru v rámci všech čtyř největších severoamerických profesionálních lig.

Na jaře příštího roku se však celá slavná série může sesypat jako domeček z karet. Rudým křídlům totiž patří až 13. místo ve Východní konferenci (sedmé od konce v celé soutěži), a pokud chtějí udržet nad vodou odkaz úspěšné minulosti, budou muset ve druhé polovině sezony pořádně zabrat.

Není to přitom v posledních letech poprvé, co postupová šňůra Detroitu visí na vlásku. Ve dvou z posledních třech sezon se americký klub dostal do vyřazovací části až z osmého místa.

Výrazně k tomu přispěl i fakt, že v roce 2013 došlo k změnám ve složení divizí (kvůli stěhování hokejové organizace z Atlanty do Winnipegu), v jejichž důsledku se Detroit přesunul z nabité Západní konference do slabší Východní.

Ale ani to už nemusí letos stačit. Mužstvo v prvním dekádě nového tisíciletí postupně opustily všechny velké osobnosti minulosti jako Steve Yzerman, Brendan Shanahan, Chris Chelios, Dominik Hašek, Sergej Fjodorov nebo Nicklas Lidström, přičemž najít náhradu za takové hráče je velmi obtížné (ne-li nemožné).

Detroit v posledních letech táhli zejména útočníci Henrik Zetterberg a Pavel Dacjuk, nicméně ruský forvard se po loňské sezoně vrátil do vlasti, zatímco jeho švédský spoluhráč v šestatřiceti letech už sám na všechno nestačí.

Pyramida postavená na hlavu

Čtvrt století trvající postupová série vynesla Detroitu čtyři Stanley Cupy. Tři na přelomu tisíciletí (v letech 1997,1998 a 2002) a jeden v době po zavedení platového stropu (2009).

Všechny čtyři tituly byly dílem kompaktního herního projevu celého týmu, nikoliv heroických výkonů jeho brankářů. Ale jak se v posledních letech vytrácí kvalita ze středu pole, jsou gólmani pro Detroit stále důležitějším mezníkem mezi úspěchem a neúspěchem.

Americký klub teď zoufale potřebuje, aby Petr Mrázek navázal na své výkony z minulé sezony. Jinak budou mít Rudá křídla poprvé po 26 letech delší prázdniny.  

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma