Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Zázračný mladík s 'céčkem' na hrudi. Je to větší talent než Lemieux, tvrdí Gretzky

Zázračný mladík s 'céčkem' na hrudi. Je to větší talent než Lemieux, tvrdí Gretzky
McDavid chce probudit Edmonton z dlouholetého spánku | zdroj: Profimedia

V NHL ještě neodehrál ani minutu a už z něj kanadská média udělala hvězdu světového kalibru a spasitele klubu, který posledních deset let lidově řečeno 'leštil' dno tabulky. Útočník Connor McDavid vstoupil do ringu profesionálního hokeje opředen aurou největšího hokejového talentu poslední dekády, což by mohlo slabším povahám rychle vzít vítr z plachet. Mladý Kanaďan však dokazuje, že naděje do něj vkládané by neměly přijít nazmar.

Máme za sebou necelou polovinu základní části letošního ročníku NHL a teprve devatenáctiletý McDavid se suverénně drží na čele ligové produktivity. Rodák z Richmond Hillu posbíral ve 36 odehraných zápasech 42 bodů a ani loňský vládce kanadského bodování Patrick Kane, ani ligová megastar Sidney Crosby nebo ruský ostrostřelec Alexander Ovečkin ho zatím nedokázali vystrnadit z prvního místa.

Pohřeb se nekonal

Přitom na prahu jeho kariéry nebylo McDavidovi co závidět. Novináři ho obletovali na každém kroku, a aby toho nebylo málo, v draftu 2015 si ho z prvního místa vybrali zástupci Edmontonu Oilers. Před třiceti lety by z toho každý mladý hokejista skákal radostí pět metrů vysoko, ovšem takové dny už dávno odvál vítr.

Za poslední dekádu si kdysi slavné mužstvo vybudovalo pověst 'pohřebiště talentů,' když sbíralo jeden vysoký výběr v draftu za druhým, aby v tabulce zůstávalo pořád přilepené k posledním místům.

Edmonton si nezahrál v play off od roku 2006, a tak nebylo divu, že příznivci kanadského klubu upínali všechny své naděje právě k McDavidovi, který měl vzkřísit odkaz zlatých osmdesátých let.

Mladý Kanaďan byl pod enormním tlakem, ale už ve své loňské premiérové sezoně ukázal, že se mu z toho nepodlamují kolena. V průměru sbíral víc jak bod na zápas a po skončení ročníku 2015/2016 byl nominován na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka ligy.

Zároveň si ovšem prožil své první kritické období, když přišel o takřka polovinu základní části kvůli zlomené klíční kosti. I to byl jeden z důvodů, proč Edmonton znovu pohořel v bojích o play off.

Na vedení klubu však McDavidovy výkony udělaly takový dojem, že byl v říjnu letošního roku jmenován kapitánem týmu. Jako nejmladší hráč v historii NHL. Před novopečeným vůdcem kabiny teď leží nelehký úkol – dostat Edmonton do vyřazovacích bojů.

Dej si na mě bacha, zelenáči!

Pokud by nějaký vášnivý fanoušek NHL přišel o úvod letošní sezony a dnes by poprvé nakoukl do ligové tabulky, asi by mu spadla čelist. Olejářům totiž momentálně patří čtvrtá příčka v Západní konferenci. V takto vysokých vodách se naposledy pohybovali v době, kdy autor tohoto článku ještě (ne)dobrovolně docházel do základní školy.

V mnoha ohledech vděčí Olejáři za svůj razantní vzestup právě McDavidovi. „Na střídačce si dokáže dupnout, nikdy zbytečně nechodí kolem horké kaše. Je jako Bobby Orr, nebo další hokejoví velikáni. Nebojí se zodpovědnosti a vždy je ochoten pomoci týmu,“ ocenil vůdcovské schopnosti mladého útočníka populární kanadský hokejový glosátor Don Cherry.

„Necítím žádný tlak. Je tady hodně hráčů, kteří si v kabině řeknou svoje. Nejsem jediný lídr tohohle týmu,“ poznamenal McDavid.

Kanadský forvard se nicméně musí vyrovnávat i se stinnou stránkou profesionálního hokeje. K hvězdnému útočníkovi na jedné straně kluziště totiž neodmyslitelně patří hráč-provokatér na straně druhé, který se snaží svého soka vyvést z míry. A jestli se někdo McDavidovi obrazně řečeno dostal pod kůži, pak je to obránce Philadelphie Brandon Manning.

Když před třemi týdny zavítali Olejáři právě na led Letců, měl McDavid o zábavu postaráno. Manning se svojí 'kořisti' držel jako klíště a mezi oběma hráči několikrát propukly slovní i fyzické rozepře, které málem přerostly v nefalšovanou bitku.

Vzájemný konflikt neukončila ani závěrečná siréna, oba aktéři si totiž ještě vyřizovali účty prostřednictvím novinářů, třebaže nepadly žádné peprnější výrazy. Spor mezi oběma muži navíc vyostřuje fakt, že to byl právě Manning, kdo loni srazil McDavida u mantinelu a poslal ho na tři měsíce do péče lékařů.

„Diváci mají občas problém pochopit, proč se hráči na ledě chovají tak, jak se chovají. Ale musíte si uvědomit, že to jsou taky jenom lidé. Emoce ke sportu patří a občas musíte nějakou tu ránu vrátit, aby si z vás soupeři nedělali trhací kalendář. Někomu se to nemusí líbit, ale tak to prostě je,“ vysvětloval sám Wayne Gretzky, který dobře chápal, proč měl McDavid v utkání proti Flyers nervy na pochodu.

Ani 'šavlovačka' s Manningem však mladému útočníkovi nezabránila v tom, aby si proti Philadelphii připsal další dva body do osobních statistik za gól a asistenci.

Dokáže napodobit Crosbyho?

Pokud si McDavid dokáže udržet za zády smečku svých pronásledovatelů až do konce základní části, mohl by po sezoně poprvé zvednout nad hlavu trofej Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče NHL.

Napodobil by tak Sidneyho Crosbyho, který toto ocenění získal rovněž ve své druhé sezoně. Kapitán Pittsburghu mu ale určitě nic nedaruje zadarmo, právě on a jeho spoluhráč Jevgenij Malkin jsou totiž v kanadském bodování ligy seřazeni hned za McDavidem.

„Těžko posoudit, co je na jeho hře nejlepší, ale osobně bych vypíchl jeho bruslařské schopnosti. Je velmi rychlý a to je v dnešním hokeji obrovská výhoda. Navíc je silný na puku a dokáže předvídat hru soupeře,“ vysekl Crosby poklonu svému mladému krajanovi.

McDavid má každopádně nakročeno k hvězdné kariéře. Jestli bude pokračovat tímhle tempem, tak jednou naplní ambici stát se nejlepším hokejistou světa. A kdo ví, možná za pár let dotáhne na vrchol i samotný Edmonton, jak se to v osmdesátých letech povedlo jeho předchůdci Gretzkému.

„Nikdy jsem neviděl tak talentovaného devatenáctiletého hráče. Ani Mark Messier, ani Mario Lemieux nebo Guy Lafleur mě svoji hrou nezaujali natolik, jako tenhle kluk. Je to výjimečný talent,“ má jasno Gretzky.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma