Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: Výběr Evropy zhatil české naděje. Už to není v našich rukou, říká Mrázek

Aktualizováno: Výběr Evropy zhatil české naděje. Už to není v našich rukou, říká Mrázek
Češi dělali, co mohli, proti evropskému výběru ale neobstáli | zdroj: Profimedia

Česká hokejová reprezentace se po debaklu od Kanady postavila proti Výběru Evropy. Češi po gólu Zdena Cháry prohrávali, ale Jakub Voráček dokázal ve 34. minutě vyrovnat. O další gól se postaral Mats Zuccarello a český tým se opět musel dotahovat. To se povedlo v přesilovce díky Martinu Hanzalovi, jenže v nastaveném čase rozhodl utkání po úniku Leon Draisaitl a Česko tak prohrálo 2:3. Postup do semifinále je už v podstatě teorií, protože Kanada by musela dvakrát ztratit a český výběr porazit USA.

"Věděli jsme, oč hrajeme. Potřebovali jsme dva body, abychom měli slušnou šanci zůstat v turnaji. Teď už to není v našich rukou," litoval po zápase brankář Petr Mrázek, který předešlý zápas proti Kanadě sledoval ze střídačky.

V permanenci byl ale hned od začátku, ve druhé třetině musel čelit i trestnému střílení Anžeho Kopitara. "Snažil jsem být velký v bráně. Má dobrou střelu, donutil jsem ho jít do bekhendu a pak jsem si pohlídal prostor mezi nohama," řekl Mrázek k souboji se slovinskou hvězdou ve 23. minutě, se kterého vyšel jako vítěz.

Krátce po polovině zápasu však již kapituloval, když jej překonal střelou od mantinelu Zdeno Chára. Slovenský obr využil momentu, kdy Martin Hanzal podával Mrázkovi hokejku, o kterou krátce předtím přišel. "Problém byl spíše v tom, že jsem Chárovu ránu moc neviděl. Šla přes dva hráče. Náhodně tam spadla. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdybych hokejku měl. Ale na to se nehraje," uvedl.

Přestože si čtyřiadvacetiletý český gólman připsal řadu skvělých zákroků, například instinktivně lapačkou chytil vleže střelu Romana Josiho, jednou i chyboval. Zaskočil ho pokus Matse Zuccarella.

"Puk mi trochu zaplaval a ztratil jsem ho z očí. Zkoušel jsem ho ještě zastavit ramenem. Bohužel," pokrčil rameny. Z nepříjemného momentu se ale rychle otřepal. "To se stává. Chyby rozhodují zápasy. Kdo chce chytat na nejvyšší úrovni, musí umět zapomenout. Naštěstí jsme vyrovnali," řekl.

V prodloužení však zápas rozhodl po zaváhání Kempného soupeř. Do brejku se dostal Leon Draisaitl a své sólo zakončil úspěšně. "Počkal si. Já jsem zůstal stát a čekal jsem střelu. Chtěl jsem zavřít tyčky, jenže on to trefil dobře," ocenil Mrázek trefu syna kouče extraligových Pardubic.

V české kabině tak bylo po zápase cítit zklamání. Češi totiž musí doufat, že Kanada, která je v prvním zápase na turnaji deklasovala 6:0, už nebude bodovat. Jen v takovém případě by ještě mohli bojovat s USA o semifinále.

"Porážky nikdo z nás nemá rád, ať je to v NHL, nebo na Světovém poháru. Chvíli bylo ticho. Ale musíme se zvednout a musíme jít dál," řekl Mrázek směrem k pátečnímu zápasu s USA. "Zápasy s Amerikou jsou vyhecované, připravíme se na ten příští," dodal.

Hokejový Světový pohár - skupina A:

ČR - Výběr Evropy 2:3 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 34. J. Voráček (Jordán, M. Michálek), 49. Hanzal (Sobotka, Hemský) - 31. Chára (Vanek, Bellemare), 43. Zuccarello (Halák), 63. Draisaitl (Zuccarello). Rozhodčí: Furlatt, Sutherland - Miller (všichni Kan.), Murphy (USA). Vyloučení: 7:4. Využití: 1:0. Diváci: 8574.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma