Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Do vyrovnání Jágra chybí Ovečkinovi v NHL ještě 25 gólů

Do vyrovnání Jágra chybí Ovečkinovi v NHL ještě 25 gólů
Alexandr Ovečkin v utkání Washingtonu s Buffalem | zdroj: Profimedia

Alexandr Ovečkin vstřelil při výhře hokejistů Washingtonu 5:3 nad Buffalem 741. gól v NHL a v historickém pořadí se vyrovnal čtvrtému Brettu Hullovi. Ruský kanonýr má nyní před sebou Jaromíra Jágra, který nasázel v soutěži 766 branek. Vítězství Capitals podpořil 25 zásahy brankář Vítek Vaněček. Poprvé v sezoně nebodovala Florida, která prohrála 3:4 na ledě New York Rangers. U jedné branky poražených asistoval obránce Radko Gudas.

Ovečkin se málem dotáhl na Hulla už ve třetí minutě, ale jeho teč se ještě otřela o rameno Toma Wilsona, než zapadla do branky. „Kdyby nebylo mě, už by překonal Hulla,“ mrzelo Wilsona. „Měl jsem se klidit z cesty a už bychom řešili Jágra,“ dodal.

Gól si lídr Washingtonu připsal až v polovině utkání, když jemnou tečí zvýšil na 3:1. Ovečkin se tím přiblížil třetímu Jágrovi na 25 gólů. Před ruským útočníkem jsou také Gordie Howe (801) a Wayne Gretzky (894).

„Je hezké být v takové společnosti,“ uvedl šestatřicetiletý Ovečkin, který by mohl hrát ještě pár sezon. „Nepředbíhejme ale. Beru to den po dni a nejprve se musím ještě dostat před Hulla. Až poté se můžeme bavit, co dál,“ podotkl ruský útočník, který se jedenáctou trefou sezony osamostatnil v čele tabulky střelců. Zároveň si v utkání připsal dvě asistence, ta druhá byla jeho jubilejní 600. v NHL.

Vaněček na začátku třetí třetiny inkasoval z dorážky Anderse Bjorka, ale Washington po gólech Wilsona a Johna Carlsona odskočil na 5:2. Český brankář ještě pustil v předposlední minutě střelu Colina Millera od modré čáry, i tak si ale připsal třetí výhru sezony a první od 22. října.

Rangers nastoupili bez Filipa Chytila, jenž se minule zranil, a vedli po dvou třetinách 4:0. Aktivnější Florida, která soupeře přestřílela 45:18, ale zápas zdramatizovala. Recept na Igora Šesťorkina, který byl vyhlášen největší hvězdou zápasu, našel jako první ve 41. minutě Eetu Luostarinen a u druhé branky týmu asistoval Gudas. Kontaktní gól na 3:4 padl až v čase 59:20. Ve zbytku času už nedokázali Panthers vyrovnat a prodloužit bodovou sérii, která čítala jedenáct utkání.

Florida inkasovala postupně v oslabení, v přesilovce a dvakrát při hře čtyři na čtyři, přičemž na 3:0 zvýšil K’Andre Miller sólem přes celé hřiště. „Pasáž při hře čtyři na čtyři rozhodla zápas,“ prohlásil Gudas. „Sice jsme ve třetí třetině třikrát skórovali, ale celkově jsme neodehráli nejlepší utkání. Je to pro nás poučení. Všimli jsme si věcí a chyb, které potřebujeme ze své hry odstranit,“ dodal.

Ve zbývajícím pondělním utkání podlehlo Toronto doma Los Angeles 1:5. Páté vítězství hostů v řadě řídil Phillip Danault, který vsítil dvě branky a na jednu přihrál.

Hráčem týdne v NHL je lídr kanadského bodování Draisaitl z Edmontonu

Nejproduktivnější hokejista tohoto ročníku NHL Leon Draisaitl z Edmontonu vyhrál anketu o hráče týdne. Dalšími hvězdami uplynulých sedmi dnů byli podle webu elitní zámořské ligy brankáři Jack Campbell z Toronta a John Gibson z Anaheimu.

Draisaitl si ve třech zápasech připsal pět gólů i asistencí, v každém utkání bodoval minimálně třikrát. Nejvydařenější duel s bilancí 2+2 odehrál v pondělí proti ligovému nováčkovi ze Seattlu. Kanadské bodování NHL vede německý útočník s 23 body (10+13) z deseti zápasů.

Campbell vychytal Maple Leafs tři výhry s průměrem 0,99 gólu na zápas a úspěšností zásahů 96,8 procenta, v úterý proti Vegas udržel čisté konto. Gibson dostal z 63 střel jedinou branku: hráči New Jersey ho nepřekonali, v utkání proti St. Louis pak pomohl Anaheimu k vítězství 4:1.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma